Johan Ripås, översvämning i Sudan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör när SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås förklarar varför Afrika drabbats hårt av skyfall och översvämningar den senaste tiden. Foto: SVT/Reuters

En miljon drabbade efter dammkollaps i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Extremvädret tros ligga bakom dammkollapsen i östra Nigeria, som tvingat hundratusentals människor på flykt. Utmaningarna har varit många.

I den översvämmade miljonstaden Maiduguri varnades invånarna för att krokodiler från stadens djurpark spolats ut i samhället.

Förödelsen är enorm efter tisdagens katastrof när Alaudammen i delstaten Borno i östra Nigeria brast. Delar av den närliggande delstatshuvudstaden Maiduguri hamnade under vatten och översvämningarna beskrivs som de värsta i delstaten på 30 år.

Sedan kollapsen har ett intensivt räddningsarbetet pågått för att ta hand om de människor som inte hann fly.

– Vi har använt oss av kanoter och fiskebåtar för att ta oss in i översvämmade samhällen och rädda invånare som blivit fast, säger Zubaida Umar, generaldirektör för den nationella beredskapsmyndigheten Nema till AFP.

Minst 30 döda

Minst 30 personer har omkommit i översvämningarna. I Maiduguri har 240 000 av stadens 1,9 miljoner invånare tvingats lämna sina hem, uppger FN:s humanitära organ Ocha.

För de människor som stannat kvar i Maiduguri har problemen blivit fler. Vattenmassorna svepte inte bara över hus, skolbyggnader och den stora matmarknaden, utan även stadens djurpark. Merparten av djuren ska ha dött i översvämningen, men bland dem som överlevt och lyckats fly finns ett okänt antal reptiler.

– Några farliga djur har spolats ut i våra samhällen, som krokodiler och ormar, sade djurparkschefen till AP.

2,3 miljoner drabbade i år

Totalt har en miljon människor drabbats av översvämningarna i Borno, enligt delstatens guvernör. Arbetet med att dokumentera folk som fördrivits pågår ännu och siffran befaras kunna stiga till två miljoner.

Delstatsregeringen förklarar dammkollapsen med att ovanligt stora regnmängder har fallit den senaste tiden. Nigeria och Västafrika har upplevt det mest översvämningsdrabbade året på decennier.

Enigt FN har över 2,3 miljoner människor drabbats hittills i år, tre gånger så många som i fjol. FN och andra bedömare kopplar det allt mer återkommande extremvädret i regionen till klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.