Årets fredspris uppmärksammar offren för sexualiserat våld, och kan bli en vändpunkt. Foto: Maya Alleruzzo, TT/AP arkiv

Analys: ”En tyst uppmaning att ställa ansvariga till svars”

Publicerad
Analys ·

Årets pris är en erkänsla till alla dem som arbetar mot sexualiserat våld, i konflikter men också människohandel och våld i vardagen. Det är också en tyst uppmaning att ställa ansvariga till svars, som till exempel FN och det sexualiserade våldet som FN-soldater utövat.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Valet av fredspristagare har i år mötts enhälligt bifall. Nobelkommittén har ibland kritiserats för felaktiga eller förhastade beslut som när man 2009 gav priset till en nytillträdd president Obama. Priset till Aung San Suu Kyi har också kritiserats i ljuset av utvecklingen i Myanmar. Årets pris däremot kan bli en historisk vändpunkt.

Denis Mukwege har varit en favorit i tio år och beskrivs av kommittén som en internationellt enande symbol för att få slut på sexualiserat våld i krig och konflikter.

Nobelpriset 2018

Outhärdliga vittnesmål

Vittnesmålen från Denis Mukweges Panzisjukhuset i östra Kongo är outhärdliga. Kvinnor som kommer in med söndertrasade underliv där män använt tillhyggen som machetes eller grova träpåkar. Barn på två år och kvinnor på 80 år har varit offer för beväpnade gruppers övergrepp.

Doktor Mukwege har hittills behandlat 50 000 patienter på sitt sjukhus. Också pojkar och män har våldtagits. Sexualiserat våld används som vapen för att skrämma och straffa dem som hör till ”fel” etniskt grupp.

Lever under hot

Nobelkommittén understryker att läkaren Denis Mukwege också prisas för att så tydligt ha fördömt avsaknaden av straff för de som begår massvåldtäkter. Han har kritiserat den kongolesiska regeringen och andra regeringar för att inte sätta stopp för sexuellt våld som metod i krig. Han lever själv under ständigt dödshot och kan bära lämna sjukhuset med beväpnat skydd. Han utsattes för ett brutalt mordförsök 2012 där hans döttrar hölls som gisslan.

Den andra pristagaren, Nadia Murad, har utstått obeskrivligt personligt lidande. Hon såg sina sex bröder och sin mamma mördas av terrornätverket IS och hölls sen själv fången som sexslav hos IS till dess att hon lyckades fly.

Ingen vet hur många unga yazidiska kvinnor som hålls fångna fortfarande.

Frispråkig kämpe

I dag är Nadia Murad en frispråkig människorättskämpe och belönas bland annat för att hon vågar och orkar tala om sina egna fasansfulla upplevelser för att väcka opinion.

Murad arbetar tillsammans med människorättsadvokaten Amal Clooney, gift med Hollywoodskådespelaren George Clooney, och de kvinnorna har som mål att få de som bedriver folkmordet mot yazidier åtalade i internationella brottmålsdomstolen ICC. Kan priset stärka dem och andras kamp för juridiskt fällande domar så har Nobelkommittén åstadkommit något stort.

Tyst uppmaning till beslutsfattarna

Denis Mukwege och Nadia Murad är två individer som rättmätigt hyllas för sitt mod och oförtröttliga arbete mot sexuellt våld i krig och konflikter. De är del av en växande global rörelse som arbetar mot sexualiserat våld i många former, barnsexhandel och sexuella övergrepp i vardagen också ingår.

Förövare går ofta fria i brist på bevis trots att vittnesmålen ibland annat #metoo väller fram över jordklotet. Årets fredspris är därmed en tyst uppmaning till alla beslutsfattare som ser mellan fingrarna när det gäller sexuellt våld.

Solkar ner FN

FN är kanske det tydligaste exemplet. Där fick den svenska visselblåsaren Anders Kompass lämna sitt arbete efter att ha slagit larm om övergrepp som begås av FN-trupper. Nyhetsbyrån AP avslöjade 2017 att det finns över 2 000 anmälningar om sexuella övergrepp utförda av FNs fredsbevarande styrkor. I afrikanska länder, i Haiti och i Bosnien. Övergrepp alltså utförda av de trupper som skickats för att skydda civilbefolkningen. 612 FN-soldater har ställts inför rätta. Många tror att antalet offer är ännu högre.

Kan årets pris också  stötta alla som världen över försöker skipa rättvisa mot alla former av sexualiserat våld så har Nobels fredspris i år chansen att bli historiskt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet