Foto: SVT

Sveriges svar om männen på ambassaden: Inte vårt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte ansvar för de två män som just nu befinner sig på Sveriges ambassadområde i Belarus sedan mer än en vecka tillbaka. Så svarade regeringen på frågan från Europadomstolen om hur Sverige ska hantera männen.

Far och son Kuznetjik klättrade över ett staket vid ambassaden den 11 september. Deras syfte var att söka asyl i Sverige, men blev istället informerade om att ambassaden inte tar emot asylansökningar. Det går bara att lämna in en asylansökan till en gränspolis eller vid någon av Migrationsverkets ansökningsenheter. Och männen har befunnit sig på ambassaden sedan dess, där de har fått mat och dryck, enligt tidigare uppgifter från UD.

Enligt svenska utrikesdepartementet befann sig de två männen Vladislav och Vitaly Kuznetjik fortfarande på Sveriges ambassad i Minsk på lördagen.

”En viktig människorättslig problematik”

Efter att männen har gjort en ansökan till Europadomstolen har nu domstolen övervägt att pröva fallet. Därför har domstolen frågat Sverige om regeringens eventuella åtgärder när det gäller männen.

Enligt UD har domstolen meddelat att de i nuläget inte går vidare med det. Men advokaten Percy Bratt, expert på mänskliga rättigheter, tror att det finns en stor chans att Europadomstolen kommer att ta upp fallet.

– Det är en viktig människorättslig problematik som åskådliggörs här. Vilket ansvar har man när människor som hotas att utsättas för tortyr eller dödas flyr in på ett ambassadområde? Kan man då säga “vi kör ut dem till blodhundarna igen, vi har inget ansvar för det här?”. Det tycker jag är en viktig fråga. Och jag förstår att regeringen är rädd för konsekvenserna.

Möjligt att Europadomstolen prövar fallet

Regeringen skriver i sitt svar att Sverige inte kränkt männens mänskliga rättigheter, och argumenterar för att fallet inte borde tas upp till prövning. Det eftersom den svenska ambassaden inte är svenskt territorium, och att ambassader inte är menade att fungera som “ett skydd för inkräktare”.

Men Percy Bratt anser att det ändå är möjligt att Europadomstolen prövar fallet.

– Det är just så att när det gäller så hårda och absoluta rättigheter, som rätten att inte utsättas för tortyr eller grov omänsklig behandling, då har man ett väldigt långtgående ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.