Enorm maffiarättegång inleds i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals medlemmar med kopplingar till den ökända 'Ndrangheta-maffian samt politiker, advokater, poliser och företagare ställs nu inför rätta i den mest omfattande maffiarättegången i Italien på över 30 år.

Rättegången, som startar på onsdagen, kommer av säkerhetsskäl att hållas i en specialanpassad domstolsbyggnad i Lamezia Terme i södra Italien, en stad med historiska kopplingar till den kalabresiska maffian 'Ndranghetan.

Totalt står 355 personer anklagade i rättegången som väntas pågå under flera år. Sammanlagt ska 900 vittnen höras.

De som åtalas är misstänkta för bland annat mord, droghandel, utpressning och penningtvätt, brott som går tillbaka så långt som till 90-talet.

Brorson ska vittna mot ”bossen”

I centrum för rättegången står en av de mäktigaste familjerna inom 'Ndranghetan och dess påstådda ledare, en 66-årig man som går under smeknamnet ”Farbrorn”.

Ett av åklagarnas trumfkort är att hela 58 av vittnena kommer inifrån organisationen, människor som alltså valt att bryta mot själva fundamentet inom den syditalienska maffian, den strikta heders-, lojalitets- och tystnadskoden, omertá. Och ett av dessa vittnen är en brorson till den misstänkte 66-åriga bossen, som mot löfte om polisbeskydd nu har avslöjat organisationens hemligheter.  

Kontrollerar kokainhandel

Enligt chefsåklagaren Nicola Gratteri, Italiens mest erfarna och kända maffiaåklagare, har 'Ndrangheta-maffian, som uppskattas ha runt 20 000 medlemmar, även spridit sig långt bortom Kalabriens gränser med intressen i alla delar av Italien, liksom i övriga Europa och i Nordamerika.

Gruppen antas omsätta runt 50 miljarder euro om året och huvudinkomsten kommer från den lika lukrativa som våldsamma internationella kokainhandel, där 'Ndranghetan tros kontrollera stora delar av det kokain som förs in i Europa från Sydamerika.

– Den här rättegången visar hur djupt rotad 'Ndranghetan är i det italienska samhället, säger kriminologiprofessor Federico Varese vid Oxforduniversitetet till AFP. Han varnar dock för att rättegången på intet sätt kommer att innebära slutet för den kriminella grupperingen.

– Du kan kasta dem i fängelse, men om man inte kommer tillrätta med grundorsaken till varför de existerar från allra första början kommer de bara att föröka sig.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.