– Vi är oerhört glada och uppåt här på Ericsson i dag, säger finanschefen Carl Mellander till TT.
Mindre glada var aktieägarna, kursen faller runt fyra procent. Att dra fördel av och få lönsamhet i sådana här stora affärer har historiskt visat sig vara svårt. Köpet är ett av de större i svensk företagshistoria. Ericsson har också historiskt gjort en del mindre lyckade bolagsköp på 00-talet.
– Vi har respekt för våra tidigare resultat vad gäller företagsköp, säger vd Börje Ekholm.
Snabbväxare utan vinst
Nu köper man ett bolag på en rekorddyr aktiebörs.
– Vi tycker vi betalar rätt pris för det här, säger Mellander och pekar bland annat på att Vonage växer fort på en snabbväxande marknad och också har en kraftig tillväxt på resultatraden.
Men än så länge får Vonage knappt näsan över vattenytan. Under tredje kvartalet blev det fortsatt en mindre förlust, två miljoner dollar, men i krympande.
TT: Hade ni inte kunnat välja att samarbeta bara?
– Vi har utvärderat det. Kunde vi utveckla det här själv, ingå partnerskap? Vi landade i att förvärv var det bästa, den enda möjligheten att växa in i det här snabbt, säger Mellander.
Mindre känsligt
Att plocka in mer mjukvara i Ericssonkoncernen bedöms kunna göra telekomjätten, som i dag i huvudsak lever på att bygga nätverk, 5G, mindre känsliga för svängningar i efterfrågan, enligt Börje Ekholm. Tillväxtmöjligheterna är begränsade. Att då i större utsträckning hämta hem intäkter från användandet av nätverken, speciellt från företagskunder, har däremot stora möjligheter att växa sig stort, om Ericsson lyckas.
Vonage som grundades 2001 är en global leverantör av molnbaserad kommunikation, det molnbaserade Vonage Communications Platform, med över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt. Speciellt det sistnämnda är själva nyckeln, enligt Carl Mellander.
– Vad det här förvärvet handlar om, vi pratar om API:er, det är den mjukvara som gör att system och applikationer kan prata med varandra, säger Carl Mellander.
En brygga
Han förklarar det som att Vonage är bryggan mellan app-utvecklaren och vad 5G-nätverken kan erbjuda.
– Utan att apputvecklaren behöver förstå 5G, säger han.
”Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhållet sätt”, skriver Börje Ekholm i en kommentar till affären.
Det planerade köpet på motsvarande 55 miljarder kronor, som betalas kontant, måste godkännas av Vonages aktieägare och berörda myndigheter och väntas slutföras under första halvåret 2022. Ericsson har i dag över 50 miljarder kronor netto i kassan.