Fallen av mässling ökar, vilket oroar WHO. Foto: TT

Europeiska länder förlorar status som mässlingsfria

Uppdaterad
Publicerad

Flera europeiska länder har förlorat sin status som mässlingsfria enligt WHO, däribland Storbritannien.

– Oroande, säger Günter Pfaff på WHO.

I alla världsdelar, utom i Nord- och Sydamerika, ökar förekomsten av mässling. Nu uppmanar Världshälsoorganisationen, WHO, flera länder att göra större ansträngningar för att stoppa smittan.

– Återetablerandet av mässling är oroande. Om inte vaccinering genomförs och upprätthålls kommer både barn och vuxna att lida i onödan. Vissa kommer tragiskt nog även att dö, säger Günter Pfaff vid WHO:s avdelning för mässling och röda hund, till nyhetsbyrån AFP.

2017 dog 106 000 personer i smittan världen över.

Fler europeiska länder än Storbritannien har förlorat sin status som mässlingsfria. Även Albanien, Tjeckien och Grekland drabbades återigen av smittan under 2018.

Stor spridning av felaktig information

WHO tror att skälet till ökningen är sämre fungerande sjukvårdssystem och en stor spridning av felaktig information om vaccin. FN-organet har uppmanat sociala medie-jättar att vidta åtgärder för att stoppa delningen av felaktiga uppfattningar om vaccin, något som WHO fått gehör för.

I dag berättade Pintrest att företaget ser till att information från WHO visas när någon gör sökningar kring vaccin eller mässling på deras plattform. Även Youtube och Facebook har vidtagit åtgärder, skriver Reuters. 

I de 48 länder där fall av mässlingen förekommit har nästan 90 000 fall av sjukdomen rapporterats bara under första halvan av 2019, vilket redan är fler fall än under hela 2018. I Storbritannien rapporterades 953 fall under 2018 och under den första halvan av 2019 har 489 fall rapporterats.

Grekland rapporterade 2 193 fall 2018 och 23 fall hittills under 2019, Albanien 1466 fall under 2018 och 475 under första halvan av 2019 och Tjeckien 217 respektive 569 under samma perioder. Det uppger WHO enligt AFP.

Ukraina står för hälften av fallen i Europa, men har infört ett rigoröst åtgärdsprogram i kampen mot sjukdomen. Åtgärderna innefattar bland annat riktade vaccinationskampanjer och vaccination av barn i skolan.

I slutet av juli uppgav Folkhälsomyndigheten att 17 fall av mässling hade rapporterats i Sverige hittills i år, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.