Foto: Didrik Selder/TT

Hårt välkomnande för Göran Persson i Tallinn: Var är våra pengar?

Publicerad

Utanför Swedbanks huvudkontor i Tallinn står en lastbil parkerad. Skrivet i stora bokstäver på lastbilens sida: En svidande anklagelse, riktad direkt mot Göran Persson, ordförande för banken, som under torsdag och fredag besöker Estland.

Svenske Didrik Selder är bosatt i Tallinn. Under torsdagsmorgonen ser han en lastbil med den aningen felstavade texten ”Hej Göran, vart har Swedbank mistat Estlands investerares pengar?”

Han fotograferar lastbilen, och lägger upp bilden i en Facebookgrupp för svenskar bosatta i Tallinn.

Texten är skriven både på estniska och svenska, och är riktad mot Göran Persson, som i egenskap av ordförande för banken besöker landet under torsdagen och fredagen för att bland annat träffa landets statsminister Jüri Ratas, och hålla en presskonferens med anledning av den omfattande penningstvättshärvan som Swedbank varit involverad i i landet, och som SVT Nyheter rapporterat om.

Landspekulationer i Rumänien

Men bakgrunden till lastbilsprotesten ligger längre tillbaka i tiden.

2007 ska Swedbank ha varit involverat i landspekulationer för 8,7 miljoner euro i Rumänien för 200 estniska investerares räkning, som senare sagt att de inte alls fått den avkastning som utlovats, och förlorat sina pengar.

Länken på lastbilen går till en längre text signerad Kaupo Nõlvak, investerarnas representant i konkursutskottet, som närmare i detalj förklarar sin syn på situationen.

”Göran Persson, om du klarade av att erkänna bankens misstag gällande penningtvätten, vore det inte också korrekt att erkänna era misstag när ni hanterade estniska investerares pengar?”, skriver Kaupo Nõlvak i texten.

Under fredagsmorgonen protesterade också ett flertal investerare utanför Estlands regeringskansli.

Göran Persson och Swedbank har ännu inte kommenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.