Journalisten Lucy Kassa tvingades fly Etiopien efter hot

Publicerad

Journalisten Lucy Kassa har rapporterat om flera allvarliga övergrepp som inträffat under inbördeskriget i Etiopien. På grund av det utsattes hon för en smutskastningskampanj av båda sidorna och lämnade till slut landet. I dag bor hon i Lund.

Den tigreanska journalisten Lucy Kassa har bevakat kriget i Etiopien sedan det började i november förra året, men till slut blev situationen så ohållbar och hotfull att också hon tvingades lämna landet. I dag bor Lucy Kassa i Lund och säger att läget i hemlandet blir allt värre.

– Det ser inte ut att bli några förhandlingar inom den närmaste framtiden, säger hon till Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Smutskastningskampanjer

Samtidigt är det svårt att få ut information om konflikten. Lucy Kassa säger att journalister hindras från att göra sitt arbete, hotas av båda sidorna när övergrepp avslöjas och att det ibland kan ta månader innan information når ut.

Nyligen klubbade regeringen igenom en ny lag enligt vilken utomstående inte får bevaka regionen Tigray. Enbart statlig media får rapportera om vad som händer där.

– De vill begå övergrepp utan att någon får veta om det, säger Lucy Kassa.

Blev anklagad för samarbete med regeringen

Hon har själv rapporterat om det omfattande sexuella våldet mot kvinnor som båda sidorna gjort sig skyldig till i kriget och säger att hon därför fått sitt hem genomsökt av regeringsstyrkor och utsatts för smutskastningskampanjer på sociala medier.

– Tigraystyret släppte ett uttalande efter att jag rapporterat om det sexuella våld som begåtts av tigreaner enligt vilket jag gjorde rapporteringen på beställning av regeringen. Det är galet att de anklagar mig för att samarbeta med regeringen som ju är anledningen till att jag är i exil i dag.

Klicka på klippet för att höra mer om Lucy Kassas arbete och se mer om kriget i Etiopien i Utrikesbyrån: Fredspristagare i krig på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 21.45 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet