Etiopien och Tigray överens om vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens regering och representanter för regionen Tigray har kommit överens om vapenvila. Enligt medlarna från Afrikanska unionen har parterna gått med på en organiserad och samordnad nedrustning samt att hjälporganisationer obehindrat ska släppas fram.

– För Tigray betyder det först och främst slutet på det enorma lidande som befolkningen genomlider just nu, säger SVT:s Johan Ripås.

Samtalen, som pågått i drygt en vecka i Sydafrikas huvudstad Pretoria, nådde på onsdagen framgång. En av medlarna, Nigerias tidigare president, Olusegun Obasanjo säger att parterna formellt gått med på att lägga ned vapnen och att en ny gryning syns över Etiopien.

– Nu är det upp till var och en av oss att se till att avtalet följs, säger regeringssidans chefsförhandlare Redwan Hussein, enligt TT.

Intensifierad militär offensiv

Gruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) säger sig också vara nöjda med avtalet.

– Vi gick med på dessa eftergifter för att få slut på vårt folks lidande och för att visa att de kan lita på oss, säger gruppens förhandlare Getachew Reda.

Regeringen i Etiopien har tidigare varit sval inför att förhandla och samtalen sker bara några dagar efter att etiopiska regeringsstyrkor intensifierat en militär offensiv mot regionen.

”Världens blodigaste konflikt”

Inbördeskriget i Etiopien fick sin början i november 2020 då TPLF attackerade en etiopisk militärbas i Tigray. Regeringsstyrkor inledde därefter en offensiv mot regionen. Konflikten är komplex och har gjort stor skada på landet, inte minst i Tigray.

– Det är förmodligen världens blodigaste konflikt med hundratusentals döda, miljoner på flykt och svält. Det återstår många frågor om hur avtalet exakt ska gå till, om alla efterföljer det, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

I klippet ovan går SVT:s korrespondent Johan Ripås igenom vad avtalet innehåller och vad det innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.