Tillsammans med sin familj hade han lämnat inbördeskrigets Syrien bakom sig, men Alan Kurdi drunknade i Egeiska havet när den överfyllda gummibåten de färdades i kapsejsade utanför Turkiets kust. Även hans mor och femårige bror dog den dagen.
Hittills i år uppskattar FN:s flyktingorgan att 3.169 personer drunknat på Medelhavet. Det är en ökning jämfört med samma period förra året. Vi vet inte hur många som är barn, men hjälporganisationer uppskattar att det är många.
EU–ländernas kustbevakningar har tillsammans med hjälporganisationer som Läkare utan gränser utökat sina livräddningsoperationer på Medelhavet, särskilt på den farligaste sträckan mellan Libyen och Italien.
Färre reser men fler drunknar
Förra året kom fler än en miljon flyktingar och migranter, bland dem ett stort antal flyktingar från inbördeskriget i Syrien, till Europa över Medelhavet.
Hittills i år har drygt en fjärdedel så många flyktingar och migranter anlänt. Samtidigt drunknar alltså fler på vägen.
EU:s flyktingavtal med Turkiet betyder att den väg som majoriteten av de syriska flyktingarna tog förra året nu stramats åt kraftigt. Sedan i mars i år kan flyktingar som kommer till de grekiska öarna sändas tillbaka till Turkiet. Samtidigt fortsätter människor från Eritrea, Somalia, Nigeria och Elfenbenskusten att försöka göra den längre och farligare resan från Libyen till Italien.
Lovade delat ansvar
I måndags twittrade den italienska kustbevakningen ut att man tillsammans med frivilligorganisationer räddat 6.500 flyktingar och migranter under ett enda dygn utanför Libyens kust.
Kustbevakningens bilder visar båtar som är så fulla av människor att de knappast skulle klara den långa resan över Medelhavet.
Det var efter Alan Kurdis död som Europas ledare lovade att gemensamt dela ansvaret för en del av de flyktingar som kom till Grekland och Italien.
Sammanlagt skulle 120.000 asylsökande fördelas från Grekland och Italien till medlemsländerna under två år. I dag snart ett år senare har EU:s medlemsstater tagit emot 5.142 personer från flyktingläger i Grekland och ännu färre från Italien.