Flygbild över Argentinas huvudstad Buenos Aires med Eco-parken i förgrunden. Foto: TT

Analys: ”Svårt att hitta ett folk med mer stukat självförtroende”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Vad gör du i det här skitlandet?” Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan sedan jag flyttade till Argentina för nio månader sedan. Det är just nu svårt att hitta ett folk med mer stukat självförtroende än argentinarna.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Taxichaufförer, servitriser och butiksägare – alla är de lika förvånade över hur någon från ett välmående land som Sverige frivilligt kan vilja bosätta sig i krisens Argentina. På ett sätt är det svårt att förstå dem. Många andra latinamerikanska länder har större akuta problem i form av dödligt våld, mäktiga maffior och skenande korruption.

Miljoner går hungriga

Missförstå mig inte – krisen i Argentina är allvarlig. Landet har världens just nu tredje högsta inflation efter Venezuela och Zimbabwe, alla som kan byter bort sina argentinska pesos så fort det bara går för att spara i dollar istället och flera miljoner går hungriga i ett land som producerar livsmedel för 400 miljoner människor.

Men jag har aldrig hört colombianer, mexikaner eller venezolaner uttrycka sig lika uppgivet och föraktfullt om sitt hemland. Hur nattsvart den politiska, ekonomiska eller sociala situationen än må vara hittar de ljuspunkter och källor till stolthet i annat: maten, musiken, landskapen.

Återkommande ekonomiska kriser

Argentina är inte vilket land som helst. Här lever nostalgin över en förlorad storhetstid – när Argentina kallades ”världens kornbod” och miljontals invandrare korsade havet med drömmar om ett bättre liv. Runt förra sekelskiftet fanns det framförallt två hamnar på andra sidan Atlanten som lockade utfattiga européer: New York och Buenos Aires.

Argentina lyckades aldrig ta steget från rik råvaruexportör till framgångsrikt industriland. I stället har de senaste decennierna präglats av återkommande ekonomiska kriser med stigande inflation, sjunkande valuta och åtstramningspaket från Internationella Valutafonden.

Borta är också vad som en gång kallades för Latinamerikas största medelklass. Vad den långa ekonomiska kräftgången beror på är en het stridsfråga. Och till stor del vad presidentvalet handlar om.

Macri går mot förlust

Den sittande presidenten Mauricio Macri är en framgångsrik affärsman – och tidigare ordförande för fotbollsklubben Boca Juniors – som lovade lyfta ekonomin genom liberaliseringar.

Macri försökte rensa ut den protektionism och de subventioner som han menar bakbundit Argentina. Men fyra år senare är facit stigande fattigdom, en fördubbling av inflationen och en sex gånger dyrare dollar. Därför går Macri mot storförlust mot utmanaren, vänsternationalisten Alberto Fernández.

Oavsett vem som blir Argentinas nästa president så blir det inte lätt att få landet på fötter. Borta är 00-talets skyhöga råvarupriser som gav den argentinska ekonomin tillfälligt vind i seglen. Samtidigt står landet inför en skakig internationell kontext och en turbulent relation med den viktigaste handelspartnern – Bolsonaros Brasilien.

Drömmar gick i kras

Argentinarna fortsätter att sörja alla missade möjligheter – att litteraturlandet Argentina aldrig fått Nobelpriset, att Lionel Messi inte vunnit VM-guld och att den ekonomiska krisen bara fortsätter.

Drömmarna som gick i kras och gjorde Argentina till ett ”skitland”. País de mierda. Den allra svåraste uppgiften för den nya presidenten blir att ge argentinarna hopp om framtiden igen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.