Man har ju också den egna befolkningen att tänka på. I Ryssland har nu uppemot tre miljoner människor fått minst en av de två sprutor som krävs för att vaccinet ska ge gott skydd. Det kan verka imponerande, men det betyder ändå att bara två procent av befolkningen har vaccinerats.
Utbredd skepsis mot vaccinet
I Moskva går vaccineringen för många snabbt att ordna. För mig tog det bara ett par dagar, trots att jag som utländsk medborgare också måste ha en tillfällig rysk sjukförsäkring. För andra kan det vara krångligt, och ta lång tid. De kanske hundra miljoner ryssar som bor i mindre välmående städer eller ute på den närmast oändliga ryska landsbygden lär få vänta mycket länge innan de får möjlighet att vaccineras.
Det finns också en relativt utbredd skepsis mot vaccinet. I Ryssland är många närmast automatiskt misstänksamma mot både myndigheter och officiell information. Ett vaccin som snabbutvecklats och som godkänts efter tester på ett minimalt antal människor inger inget större förtroende.
”Kan bli största internationella framgången för Ryssland på flera år”
Men Gamalejainstitutet, som har utvecklat vaccinet, är välrenommerat. Så länge det inte kommer rapporter om oroväckande många allvarliga biverkningar, eller bevis för att skyddet vaccinet ger är otillräckligt finns inte mycket som talar för att Sputnik V är sämre eller farligare än de vacciner som vi nu har tillgång till i Sverige.
Bara i USA och Brasilien har fler människor med covid-19 dött. Dödssiffrorna i Ryssland sjunker nu. Det kan vara tillfälligt, men om massvaccineringarna går som planerat och halva befolkningen vaccinerats framåt midsommar kanske livet här kan börja återgå till det normala.
Och om produktionen i Ryssland och licenstillverkning i tiotals andra länder kommer igång som planerat kan Sputnik V bli den största internationella framgången för Ryssland på många år.