Lantmännen åker på astronomiska böter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

EU bötfäller Lantmännen – ska betala en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

EU bötfäller Lantmännen med 47,7 miljoner euro för att ha deltagit i en etanolkartell från november 2012 till mars 2014, meddelar EU i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen bötfäller Lantmännen Agroetanol som ingår i kooperativet Lantmännen, som är Nordens största etanolproducent, efter att de ska ha riggat etanolriktmärket från november 2012 till mars 2014.

Under 2014 och 2015 gjorde EU flera tillslag som senare ledde till utredningar mot Lantmännen, och företagen Alcogroup och Abengoa, under 2015.

Företagen ska regelbundet ha koordinerat sig i samband med prissättningen på marknaden och begränsat sitt utbud av etanol för att driva upp priset. De ska även ha delat företagshemligheter för att kunna koordinera sig.

Lantmännen har avböjt en intervju med SVT Nyheter men skriver i en kommentar:

”Lantmännen Agroetanol har samarbetat fullt ut med EU-kommissionen under hela utredningen. Lantmännen Agroetanol bestrider slutsatserna i EU-kommissionens beslut och kommer att fortsätta att utöva sin rätt till försvar fullt ut, inklusive att överklaga beslutet till EU-domstolen.”

EU har tidigare i år lagt ner sin utredning mot Alcogroup, medan Abengoa bötfälldes med 20 miljoner euro för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.