Eftersom EU-lag har företräde över nationell lagstiftning påverkar domen arbetsplatser i hela EU. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

EU-dom: Slöja får förbjudas på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Företag inom EU har rätt att förbjuda anställda att bära slöja, det slår unionens högsta juridiska instans fast. Domstolen bekräftar tidigare utfall som rör förbud av religiösa symboler på arbetsplatsen, men framhåller att det bara får ske under vissa omständigheter.

Domslutet bygger på två separata fall från Tyskland. Två muslimska kvinnor, anställda på en förskola och ett apotek, anser sig ha blivit utsatta för diskriminering efter att arbetsgivaren uppmanat dem att inte bära slöja. Kvinnorna ska även vid flera tillfällen stängts av från jobbet.

EU-domstolen har i beslutet vägt kvinnornas rätt att uttrycka sin tro mot arbetsgivarens behov att visa upp en ”neutral profil” och behandla kunder lika. Utslaget bekräftar arbetsgivarens rätt att ställa krav på sina anställda, skriver Reuters som tagit del av domen. 

Måste gälla alla

Men förbudet måste grunda sig i ett ”verkligt behov” från arbetsgivarens sida, konstaterar domstolen. Det får inte heller riktas mot en särskild religiös grupp utan måste gälla samtliga anställda, något som domstolen hävdar har gällt i åtminstone ett av de aktuella fallen. Förutom den muslimska kvinnan på förskolan ska även en kristen anställd blivit ombedd att inte bära ett kors.

Eftersom EU-lag har företräde över nationell lagstiftning påverkar domen arbetsplatser i hela EU.

Slöjförbud het fråga

För fyra år sedan avgjorde domstolen ett liknande fall och dömde även då till arbetsgivarens favör, något som ledde till kritik från religiösa grupper. Frågan om slöja på arbetsplatser eller i andra offentliga miljöer har i flera europeiska länder lett till debatt genom åren.

Så sent som i våras ledde ett förslag i Frankrike om slöjförbud för minderåriga i offentliga miljöer till kraftiga protester. Landet har den största muslimska befolkningen i hela Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.