Domstolens besked är ett svar på en begäran från en fransk förvaltningsdomstol i Strasbourg om ett utlåtande. Bakgrunden är ett överklagande från en fransk homosexuell man som 2009 nekades att lämna blod vid en blodgivarcentral i staden Metz.
Enligt fransk lag råder ett livslångt förbud för män som har sex med män att ge blod. En sådan regel kan enligt EU-domstolen vara motiverad.
I domen sätter dock EU-domstolen upp ett antal villkor för att det ska anses motiverat med ett livslångt förbud för homosexuella män att ge blod.
EU-domstolen skriver att den franska domstolen ska fastställa ”om en man som haft sexuellt umgänge med en annan man i Frankrike löper en hög risk att få allvarliga virussjukdomar som kan överföras via blod.”
Diskriminering
Domstolen hänvisar bland annat till en uppgift om att Frankrike, bland alla stater i Europa och Centralasien, har högst förekomst av HIV-smitta bland män som har sex med män. Enligt EU-domstolen ska förvaltningsdomstolen i Strasbourg pröva om detta fortfarande stämmer och om det är relevant.
EU-domstolen säger också att den franska lagstiftningen kan innehålla en diskriminering på grund av sexuell läggning.
Men det är möjligt, påpekar EU-domstolen, att begränsa fri- och rättigheter inom EU – men bara ”om de är nödvändiga och faktiskt svarar mot mål av allmänt samhällsintresse som erkänns av unionen eller mot behovet av skydd för andra människors rättigheter och friheter”.
Frågor och teknik
Det är inte uteslutet, menar EU-domstolen, att det finns en effektiv teknik för att upptäcka HIV och som ger ett högt hälsoskydd för dem som tar emot blod.
Men om det inte finns en sådan teknik ålägger EU-domstolen den franska domstolen att pröva om det inte finns några andra metoder att säkerställa en hög hälsoskyddsnivå. Särskilt nämner domstolen det frågeformulär som blodgivare får fylla i och den intervju som görs för att identifiera sexuella riskbeteenden.
Höga krav från EU
Sammanfattningsvis kan man säga att EU-domstolen ställer ganska höga krav för att acceptera en permanent avstängning av homosexuella män från blodgivning. Domstolen accepterar ett livslångt förbud bara om man med stor säkerhet kan slå fast att det inte finns andra metoder att skydda dem som tar emot blod.
Möjligen kommer denna fråga för Frankrikes del snart att vara överspelad. För några veckor sedan kunde vi rapportera att nationalförsamlingen röstat för ett avskaffande av totalförbudet att ge blod för män, som har sex med män. Enligt social- och hälsominister Marisol Touraine är det en fråga om veckor eller månader innan förbudet försvinner.
Celibat ett år
Även Sverige har haft ett totalförbud som dock togs bort 2010. Numera gäller ett års ”karens”. En man som haft sex med en man måste leva i celibat under ett år för att kunna donera blod. Samma regel finns i flera europeiska länder.
Även mot den nya svenska lagen finns kritik. Den anses av många som diskriminerande. Bland politikerna har centerledaren Annie Lööf uttalat sig för ett avskaffande.
– Jag och Centerpartiet menar att det är riskbeteendet som ska avgöra ifall man får lämna blod. Med dagens regler betecknas ett homosexuellt killpar som levt tillsammans under många år som en större risk än en heterosexuell singelkille. Det är inte rimligt. Jag vill att samma regler ska gälla alla oavsett sexuell läggning. Det är riskbeteendet som ska vara i centrum inte ifall man gillar någon av samma kön. sade hon till tidningen QX inför Prideparaden 2012.