Under söndagen träffades EU-ledarna på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel och vid 10.40-tiden på söndagen kom beskedet att de 27 medlemsländerna godkänt utträdesavtalet. Det beskedet gav Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter efter 18 månaders förhandlingar.
Samtidigt var det dystra miner när EU-ledarna anlände till toppmötet.
– Det här är en dyster dag. Brexit är en tragedi, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Stefan Löfven: ”Försvagar för så många”
Statsminister Stefan Löfven hade blandade känslor:
– Det är naturligtvis tråkigt att Storbritannien väljer att lämna EU. Det försvagar EU och det försvagar för så många, även för Storbritannien, sade han, innan han gick in på mötet, sa han och fortsatte:
– Men när det nu väl ska ske och man har röstat som man har röstat i Storbritannien, då måste man respektera det och det är ändå bra att det blir ett ordnat utträde.
”Vi kommer att fortsätta vara vänner”
Vid 12.20-tiden anlände Donald Tusk till en försenad presskonferens. Där påminde han om att allt är långt ifrån klart och att de svåra förhandlingarna kommer fortsätta. Samtidigt poängterade han att Storbritannien och EU kommer att fortsätta vara nära partners.
– Oavsett hur allt kommer att sluta så finns det en sak som är säker och det är att vi kommer fortsätta att vara vänner till den sista dagen. Och ytterligare en dag till, sa Donald Tusk.
Jean-Claude Juncker beskrev i sin tur brexit som ett sorgligt kapitel både för EU och britterna.
– Det här är det bästa avtalet vi kan få.
Kort därefter höll även Stefan Löfven en presskonferens.
– Jag har sagt det förut och jag säger det igen: jag tycker att det är synd att britterna har valt att lämna EU eftersom det gör EU-samarbetet svagare. Men av respekt för deras beslut har mitt och de andra EU-ledarnas mål varit att den här skilsmässan ska bli så smärtfri som det någonsin går för båda parter. Därför är det bra att vi har lyckats komma överens med den brittiska regeringen om ordnade former för det här utträdet, säger han.
Enligt Stefan Löfven är utträdesavtalet är det bästa britterna kan få. Han talade också om viktiga svenska intressen.
– Det handlar dels om att få till en så stark och bred handelsrelation som möjligt men också att vi kan fortsätta bygga vidare på vårt säkerhetssamarbete. Det gäller både terroristbekämpning, utrikespolitik och andra viktiga delar.
Hård debatt väntar i Storbritannien
Att det blir ett avtal är dock långt ifrån klart. Avtalet måste fortfarande godkännas av det brittiska parlamentet där en principiell omröstning väntas ske andra veckan i december. Den brittiska regeringen har godkänt avtalet, men både brexitanhängare och brexitmotståndare i parlamentet har visat ett stort missnöje med förslaget.
– Det är uppenbart att det finns en stor risk för ett nej eftersom det är så många som nu ger uttryck för att de är emot avtalet, men vi får väl se om det kan svänga under den tid som finns kvar till omröstningen, sa Stefan Löfven tidigare under söndagen.
Enligt avtalet ska nuvarande EU-regler gälla under en övergångsperiod fram till sista december 2020. Den perioden ska även kunna förlängas i två år. Under övergångsperioden är det tänkt att EU och Storbritannien ska förhandla fram avtal på olika områden som ska ersätta EU-medlemskapet.