Mer tid
Det nya med utkastet till avtal är att man nu får mer tid. Den brittiska premiärministern har lyckats förmå sin regering att skjuta Irlandsfrågan framåt i tiden.
Efter mars nästa år lämnar Storbritannien alla EU:s institutioner. Under en övergångsperiod på minst 21 månader ska man fortsätta att förhandla fram ett avtal som ska reglera gränser, tullar och handel. Tidsfristen kan förlängas enligt uppgörelsen.
Lösning för EU-medborgare i Storbritannien
EU- och handelsminister Ann Linde (S) påpekar att det föreslagna utträdesavtalet innehåller en lösning för de EU-medborgare som bor i Storbritannien.
– Vi har hundratusen svenskar som har haft väldigt mycket frågor under hela den här processen. Den framförhandlade lösningen innebär i stort sett att man kan fortsätta som man gör nu och behålla de fördelar man har. Det betyder att det blir arbetsro, man kommer att ha tid att förhandla fram den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, anser den svenska EU- och handelsministern Ann Linde (S).
Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar beskedet att den brittiska regeringen godkänt utkastet till det utträdesavtal som förhandlats fram med EU.
”Det är mycket positivt att man lyckats finna en lösning på frågan om den irländska gränsen som de båda närmast berörda parterna verkar kunna acceptera”, säger han i ett skriftligt meddelande.
Brexit-förespråkare oroade över EU-band
De som är för brexit är inte nöjda med den nya utdragna tidsfristen.
– Brexitörerna är oroliga för att detta binder Storbritannien vid EU under alltför lång tid framöver. Theresa May har många motståndare inom sitt eget parti, i det nordirländska stödpartiet DUP och inom oppositionen, säger SVT Nyheters utsända Anna-Maja Persson.
Regeringsförhandlingarna har beskrivits i brittiska medier som extremt tuffa. Flera ministrar har avgått i protest mot utkastet.
– Premiärministern anser att detta är ett avgörande genombrott men hon är fortsatt hårt pressad, inte minst inför nästa utmaning: det brittiska parlamentet, säger Anna-Maja Persson, på plats i London.
Extra toppmöte
Det 585 sidor långa utkastet ska nu godkännas av det brittiska parlamentet, EU:s regeringschefer vid ett extra toppmöte och av Europaparlamentet.