Fler ministrar har nu avgått dagen efter att Theresa May fått med sig sin regering på det omstridda brexitavtalet. Chefsförhandlaren och brexitministern Dominic Raab förklarade att han ”inte med gott samvete kan stå bakom kraven för vårt avtal med EU”.
Hans avhopp följdes av arbetsmarknadsministern, Esther McVey. Även Suella Braverman från brexitministeriet väljer att avgå.
Shailesh Vara, en av Theresa Mays ministrar för Nordirland, avgår också på grund av missnöje med brexitavtalet. Enligt Vara innebär uppgörelsen att Storbritannien inte uppnår status av suverän och oberoende stat efter utträdet ur EU.
Avtalet ett hot
Dominic Raab anser att avtalet för Nordirland utgör ett reellt hot mot Storbritanniens integritet. Han säger sig inte kunna stödja ett avtal utan ett bestämt slut, där EU har veto över Storbritanniens möjlighet att lämna avtalet.
”Ingen demokratisk nation har någonsin skrivit under ett avtal som binder landet till ett så omfattande system, externt påtvingat utan någon demokratisk kontroll över lagarna”, skriver Raab.
Börsreaktioner
Pundet föll med en procent mot dollarn och 1,3 procent mot euron som en effekt av att Storbritanniens brexitminister Dominic Raab avgick.
Gentemot kronan tappade pundet till 11,65, 15 öre svagare jämfört med gårdagen.
Stockholmsbörsen, liksom flera av de större Europabörserna vände ned från att tidigare ha legat på plus. Londonbörsen stiger dock eftersom den gynnas av en svagare brittisk valuta, enligt nyhetsbyråerna.
Missnöje med avtalet
Raab är den andra brexitministern som avgår i år. Hans företrädare David Davis hoppade av efter missnöje med den så kallade Chequers-planen, Theresa Mays medelväg mellan en mjuk och hård brexit.
Labourkritik
Oppositionspartiet Labour säger att de saknar förtroende för premiärminister Theresa May efter Raabs avhopp.
– Regeringen faller isär framför våra ögon när brexitministern för andra gången har vägrat stödja premiärministerns plan, säger Jon Trickett, parlamentsledamot för Labour.
– Theresa May har ingen auktoritet kvar och är uppenbarligen inte kapabel att få fram ett brexitavtal som ens stöds av hennes egen regering, ännu mindre av parlamentet eller det brittiska folket, säger Jon Trickett.
Kritik i egna led
Även från ”brexitörerna” i hennes eget parti hördes ilskna tongångar. May riskerar nu att förlora stöd från ytterligare konservativa parlamentsledamöter liksom miljontals väljare, varnar den mångårige parlamentsledamoten Peter Bone. Partikamraten Jacob Rees-Mogg uppmanar sina kollegor att helt avfärda avtalet.
Tuffa förhandlingar
– Det är extra anmärkningsvärt eftersom det handlar om den minister som förhandlat fram hela avtalsutkastet med EU. Raab har varit chefsförhandlare och kan alla detaljer i avtalet. Att han avgår bådar illa för chanserna att få igenom avtalet i parlamentet, säger Christoffer Wendick.
Regeringsförhandlingarna under onsdagenskvällen beskrivs i brittiska medier som extremt tuffa. Premiärministern betonade att regeringen fattat ”ett kollektivt beslut”. Det var en markering att ministrarna inte var eniga.
– Det blir en mardröm för Theresa May om fler ministrar bestämmer sig för att hoppa av, säger SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick.
Nästa steg är att det 585 sidor långa utkastet ska behandlas av det brittiska parlamentet, EU:s regeringschefer och av EU-parlamentet.