Polens premiärminister Beata Szydlo hade inte ens inte ens stöd från sina närmaste allierade i Visegrad-gruppen, alltså från Ungern, Tjeckien och Slovakien för att stoppa Donald Tusk som omvald rådsordförande.
Signalpolitik
När Beata Szydlo sedan inte godkände de mötesslutsatser hon inte hade några sakliga invändningar emot, så framstod det hela som signalpolitik för den polska hemmapubliken. Men det hela antogs som ordförandens slutsatser och har ingen direkt praktisk betydelse för hur EU:s politik utvecklas.
Men trots all förundran sa alla som uttalade sig offentligt idag att de vill gå vidare och de vill inte isolera Polen.
Läs mer: Östeuropéer fruktar att förlora EU-bidrag
Vill inte isolera Polen
– Jag hoppas det här är en episod som går över, det finns inte någon anledning att ställa Polen i någon skamvrå, sa Österrikes socialdemokratiske kansler Christian Kern.
– Polen är inte isolerat, vi ska förhoppningsvis kunna arbeta tillsammans, sa Danmarks liberale statsminister Lars Lökke Rasmussen.
Huvudpersonen själv, omvalde rådsordföranden Donald Tusk sa flera gånger i går kväll och i dag att han ska se till alla länders intressen, och betonat alla länder inräknat Polen.
Rivalitet på hemmaplan
Regeringschefer och diplomater förundrades här i Bryssel över att Polens regering lät sig trängas in i ett hörn som förlorare, man förundrades över att inrikespolitiska rivalitet från den konservativa regeringen mot liberalen Tusk styrde agerandet så att man gick rakt in i ett bakslag.
Polens regering påstår att de stred för principen att en rådsordförande måste vara godkänd av sitt hemland, men någon sådan princip finns inte fastlagd när det handlar om att välja om en sittande ordförande.
Tyskland pekas ut
De flesta polska medier skildrar EU-toppmötet som ett fiasko för den konservativa polska regeringen. Men webb-tidningen Euobserver berättar om polska stats-tv TVP:s rapportering i går, där skildrades EU-mötet som en kamp där den polska regeringen ”avslöjade” att EU:s inte har några regler utan styrs av tyska önskemål och direktiv.
Flera politiker från regerande Lag och Rättvisa PiS har sagt att rådsordföranden Donald Tusk nu är mer tysk än polack. Det som skildras här blir en mycket nationalistisk självbild, som inte stämmer men den verklighet de flesta andra ser.
Läs mer: Donald Tusk omvald trots Polens motstånd
Närmaste framtiden avgör
Diplomater säger nu att det blir helt avgörande hur den polska regeringen agerar den närmaste tiden vid ministerrådsmöten och andra EU-möten. Övriga regeringar säger att de vill samarbeta och inte isolera Polen, som är ett stort medlemsland med 40 miljoner invånare. Men blir det fortsatta polska försök till blockader, förseningar och käppar i hjulet vid kommande ministerrådsmöten och andra EU-möten så kommer tålamodet att tryta.
EU-kommissionen genomför en granskning om Polens ändrade regler för författningsdomstolen följer EU:s demokratiregler. Den granskningen av Polen blir än hetare framöver. Frågan är om övriga regeringar kommer att bli tuffare mot Polen den närmaste tiden, eller om Polen kan få en förmånligare behandling på något område för att släta över förlusten vid omvalet av Donald Tusk.