Övriga EU-länders regeringar var därmed beredda att köra över den polska regeringen. En personstrid inledde det toppmöte som främst är tänkt att handla om bättre ekonomi, tillväxt och fler arbetstillfällen.
– Reglerna är som de är, det gäller majoritetsbeslut och EU tjänar inget på att dra ut på det här och Donald Tusk har brett stöd också från Sverige, sa statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.
Enligt Stefan Löfven är det olyckligt att det blivit en personstrid, men han säger Donald Tusk har skött sitt arbete bra under en svår tid för EU.
Läs mer: Polen hämnas – stoppar EU:s flyktingbeslut
Polen vill stoppa Tusk
Polens premiärminister Beata Szydlo såg bister ut när hon gick in till toppmötet. I ett brev har hon beskrivit Donald Tusk som en person som blandar sig i polska inre angelägenheter och stöder grupper som vill störta den polska regeringen. Den liberale Donald Tusk är sen länge en politisk rival till dagens konservativa regering i Polen.
Till polska reportrar sa premiärminister Beta Szydlo att övriga länder inte kan köra över Polen och utse Donald Tusk mot den polska regeringens vilja.
– Det blir ingenting utan vårt medgivande, det skulle innebära en djup kris för EU-samarbetet och det hoppas jag övriga vill undvika, sa Beata Szydlo.
Tydlig på väg in
Men Maltas premiärminister Joseph Muscat var tydlig på väg in till mötet.
– Som mötesordförande ska jag se till att alla åsikter får komma till tals, men våra regler är klar. En rådsordförande kan väljas även om något land är emot, sa Maltas premiärminister Joseph Muscat.
”Vi är inte Polens gisslan”
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande gav sitt stöd till Donald Tusk. Även Ungerns premiärminister Victor Orban, som i andra frågor lierat sig med Polens konservativa regering, sa att han stödjer Donald Tusk som fortsatt rådsordförande. Flera regeringschefer visade irritation över att Polen blåser till strid i en personfråga
– Polen kan inte ta oss övriga länder som gisslan för att stoppa Donald Tusk som rådsordförande, sa Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.
Toppmötet ska efter valet av ny ordförande för Europeiska rådet, alltså regeringschefernas toppmöten, fortsätta med diskussioner om flykting- och asylpolitik, om ekonomi och fler jobb och militärt samarbete inom EU.