EU-kommissionen föreslår att Ukraina ges ett ”europeiskt perspektiv” och status som kandidatland till EU. Det sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel. Även Moldavien föreslås få kandidatstatus.
– Ukraina har tydligt visat en beslutsamhet att leva upp till europeiska normer och standarder, säger hon.
Men landet har en bit kvar för att accepteras som EU-medlem och behöver införa en del reformer, poängterade von der Leyen.
– Det återstår fortfarande en del arbete att göra i frågan om rättsstatliga principer, oligarker, anti-korruption och grundläggande rättigheter, säger Ursula von der Leyen.
Sverige utrikesminister Ann Linde (S) meddelande under förmiddagen att Sverige, med vissa förbehåll, ställer sig bakom kandidatstatus för både Ukraina och Moldavien.
– Det är en väldigt viktig signal till Ukraina, säger hon.
Macron och Scholz i Kiev
Under torsdagen besökte bland andra Tysklands Olaf Scholz och Frankrikes Emmanuel Macron Kiev för att träffa president Volodymyr Zelenskyj. Förutom att lova mer vapen, uttryckte de sitt stöd för Ukrainas EU-ansökan.
– Vi fyra stödjer en omedelbar kandidatstatus för medlemskap. Statusen kommer att åtföljas av en färdplan där hänsyn ska tas till situationen på Balkan och i omgivande länder, särskilt Moldavien, sa Macron.
Det krävs att alla EU:s medlemsländer säger ja till kandidatstatus för att anslutningsförhandlingar ska kunna påbörjas. Beslut från samtliga EU-länder väntas tas under toppmötet i Bryssel nästa vecka.
Kandidatländer i EU
- Alla europeiska länder kan ansöka om medlemskap i EU. För att få bli medlem måste landet respekterar EU:s demokratiska värderingar och åta sig att främja dem.
- I mitten av juni 2022 finns fem kandidatländer: Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet. Enligt EU är Bosnien och Hercegovina samt Kosovo också potentiella kandidater.
- Anslutningsprocessen sker i tre steg. Varje steg måste godkännas av samtliga EU-länder.
- Första steget är att bli godkänd som ett kandidatland. Nästa steg är formella medlemskapsförhandlingar. Det innebär bland annat att anta etablerad EU-lagstiftning, men även andra anslutningskriterier. Först i tredje steget kan landet få ett EU-medlemskap.
- Ett kandidatland har rätt till visst EU-stöd, men även ett så kallat tekniskt stöd för att lättare kunna införa EU-regler i landet.
- EU har medlemskapsförhandlingar med Montenegro och Serbien sedan 2012 respektive 2014. Redan 2005 inleddes dessutom förhandlingar med Turkiet. Även Albanien och Nordmakedonien har fått löfte om förhandlingar, men de har ännu inte kommit i gång.
Källa: TT, EU, Europaportalen