Foto: TT

EU listar 17 skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

EU:s finansministrar listar 17 skatteparadis. De anses inte vara samarbetsvilliga och kan nu nekas EU-medel.

– Vi vill inte ha skatteparadis runt om i världen där människor med mycket inflytande kan gömma sina pengar, säger finansminister Magdalena Andersson.

I februari startade EU ett arbete med att lista skatteparadis i syfte att avskräcka företag och individer från att upprätta skalbolag utomlands, som visserligen ofta är lagliga men kan dölja olagliga aktiviteter.

I kölvattnet av den så kallade Paradisläckan och Panamadokumenten presenterade den franska finansministern Bruno Le Maire på tisdagen en färdig lista. Det handlar om 17 jurisdiktioner som inte anses vara samarbetsvilliga i skattefrågor. Med på listan finns bland annat Sydkorea, Namibia, Tunisien, Panama och Förenade Arabemiraten, skriver Reuters.

Panama-dokumenten

Dessutom finns ytterligare en ”grå” lista med 47 länder som i dag inte klarar EU:s krav, men som sagt sig vara villiga att ändra sina skatteregler.

De svartlistade länderna kan nekas möjlighet att få EU-pengar. Det kan även bli tal om fler åtgärder.

Välkomnar svartlistningen

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) välkomnar svartlistningen.

– Det är en viktig reform för att arbeta mot skattefusk och skatteplanering. Poängen är att länder inte ska vilja vara på listan och att man vidtar åtgärder som gör att man är öppen och inte har aggressiva skatteregimer, sade hon till TT på väg in till mötet i Bryssel i morse.

Syftet är att påverka de berörda länderna.

– Det är för att länder ska ändra sig. Vi vill inte ha skatteparadis runt om i världen där människor med mycket pengar och mycket inflytande kan gömma sina pengar.

Inga EU-länder

Av naturliga skäl finns inte EU-länderna själva med – även om exempelvis brittiska hjälporganisationen Oxfam gärna velat hänga ut länder som Irland och Nederländerna.

– EU-länderna behandlas i det som kallas uppförandekodgruppen och där har man ett arbete för att man inom EU inte ska ha skadliga skatteregimer. Andra kriterier är att man ska leva upp till de OECD-åtgärder som vi har kommit överens om och att man ska vara med i det automatiska informationsutbytet och det är alla EU-länder, säger Magdalena Andersson.

Se vilka områden som omfattas i faktarutan nedan.

Här är de svartlistade territorierna

Amerikanska Samoa

Bahrain

Barbados

Grenada

Guam

Sydkorea

Macau

Marshallöarna

Mongoliet

Namibia

Palau

Panama

Saint Lucia

Samoa

Trinidad och Tobago

Tunisien

Förenade Arabemiraten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet