Bild på brändman och brandbilar vid skogsbrand och SVT:s reporter Carl Elfström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s klimatreporter Calle Elfström berättar om rekorden som slogs 2023 och ljusglimten som lyfts i rapporten.. Foto: TT/SVT

Oro efter ny klimatrapport: ”Europas extrema klimat fortsätter 2024”

Uppdaterad
Publicerad

Europas klimat fortsätter att vara extremt, på alla fronter. Mest oroad är EU:s klimattjänst över de rekordhöga temperaturerna i haven runt Europa 2023, som har fortsatt i år.

– Vi kan inte riktigt förklara det. Men vi vet att det leder till ännu kraftigare stormar och översvämningar, säger Samantha Burgess, vice direktör på Copernicus.

2023 var ännu ett extremt klimatår i Europa, enligt vissa beräkningar det varmaste som har uppmätts hittills. Under året upplevde Europas invånare rekordtemperaturer, rekordbränder och torka, men också rekordöversvämningar och stormar, och samtidigt – rekord i smältande glaciärer.

– Det stora antalet olika klimatrekord överraskar många klimatforskare, säger Samantha Burgess, vice direktör på EU:s klimattjänst Copernicus.

Men det är rekorden i havsmedeltemperatur runt Europa, som oroar Samantha Burgess mest.

– Jag ser med oro på all värme som byggts upp i haven 2023 och fortsatt i år, som vi inte riktigt kan förklara, säger hon.

– Det bidrar till mer avdunstning och varmare lufttemperaturer, som kan bygga upp ännu mer regn och kraftiga stormar. Som stormen Hans i augusti som slog hårt mot både Sverige och Norge.

Ett delat Europa

Men det är ett delat Europa vi ser i Copernicus årsrapport. Sverige och Norden drabbades inte av lika ovanligt höga temperaturer som i Syd- och Centraleuropa, där Spanien upplevde rekordtemperaturer, Italien svår torka, och Grekland den största skogsbranden som har dokumenterats i Europa.

Värmerekord efter värmerekord slogs i Europa under 2023. Men inte i samma utsträckning i Sverige och i Norden. Foto: Källa: Copernicus(grafik)

Översvämningar drabbade hela kontinenten

Men kraftig nederbörd drabbade hela världsdelen. Som stormen Babet som gick hårt åt bland annat Sydsveriges kust i oktober.

2023 innebar extrema regn i stora delar av Europa, rekordmånga namngivna stormar och översvämningsrekord.

– Vi kunde se en hel årsnederbörd falla under en enda dag. Det är så här intensiva regn och extrema stormar som vi troligen kommer att se mer av i framtiden, med människans klimatförändringar.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att antalet dödsfall till följd av extrema väderhändelser ökat med 30 procent i Europa de senaste två decennierna, enligt Copernicus rapport. Det stämmer inte. Rätt är att det rör sig om värmerelaterade dödsfall.

SÅ VAR KLIMATET I EUROPA 2023

• Extrem hetta och torka, och värmerekord efter värmerekord. 2023 är det hetaste eller näst hetaste året som har uppmätts, beroende på vilket dataset man tittar på. Klimatförändringarna går dubbelt så snabbt i Europa jämfört med globalt, och tre gånger så snabbt i Arktis.

• Rekordhöga havsmedeltemperaturer i alla Europas omgivande hav, särskilt tydligt i nordöstra Atlanten med över 5 grader högre temperaturer än normalt. I juni drabbades också Östersjön av exceptionella temperaturer, långt utanför normalskalan.

• De extrema väderhändelserna har ökat och allt fler européer drabbas hårt av extremväder. Både hus och ekonomi och hälsa drabbas. De senaste två decennierna har antalet värmerelaterade dödsfall i Europa ökat med 30 procent.

• Glaciärer i alla områden i Europa tappar i omfång. I Alperna minskade glaciärerna exceptionellt 2023, på grund av snöbrist och värmeböljor. 2022 och 2023 har glaciärerna i Alperna tappat ca 10 procent av sin kvarvarande volym.

Källa: ESOTC 20023, ECMWF, Copernicus-programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.