Ett amerikanskt säkerhetshetsföretag pekar ut Kina som ansvarigt för att under flera år ha hackat sig in i konversationer mellan europeiska diplomater. Här EU-kommissionären Jean-Claude Juncker tillsammans med Kinas president Xi Jinping från ett möte 2016. Foto: Ng Han Guan/TT

EU:s diplomater har varit hackade i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska diplomater har i flera år varit hackade. Tusentals diplomatrapporter som läckt ut ger insyn i hur EU försöker hantera relationen till länder som Kina, Ryssland och USA, skriver New York Times.

Spåren efter intrånget pekar mot Kina, enligt säkerhetsföretaget som upptäckte läckan.

Intrånget har pågått i minst tre år och avslöjades av säkerhetsföretaget Area 1, som grundats av före detta anställda på den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. Area 1 har sedan gjort materialet tillgängligt för reportrar på The New York Times.

Materialet innehåller redogörelser av möten som har skett mellan EU och olika världsledare.

USA:s tullar mot Kina ”mobbning”

Rapporterna ger en inblick i diplomaternas oro över utvecklingen i världen, inte minst sedan Donald Trump tog makten i Vita huset.

”USA:s krav är inkonsekventa, ologiska och kommer förmodligen att skada deras egna intressen” står det i en redogörelse efter ett möte mellan EU och Kinas president Xi Jinping.

Xi Jinping kallade på samma möte USA:s tullar mot Kina ”mobbning” och ”en boxningsmatch utan regler”.

”Het zon där”

Det ska även finnas information från europeiska diplomater gällande ryska åtgärder för att försvaga Ukraina. Bland annat en varning där Krim, som annekterades av Moskva för fyra år sedan, beskrivs som en ”het zon där kärnvapenstridsspetsar kanske redan använts”.

Amerikanska tjänstemän har dock inte sett bevis på att detta ska ha inträffat, skriver The New York Times.

Phishingattack mot diplomater

Enligt säkerhetsföretaget Area 1 rör det sig inte om någon sofistikerad hackning. Rapporterna blev tillgängliga efter en phishingattack mot diplomater på Cypern. När hackarna väl kommit in i deras nätverk fick de tillgång till lösenord som kunde användas för att komma in i hela EU:s databas med diplomatrapporter.

”Spionage från Kina”

Enligt Area 1 påminner de tekniker som använts i hackningen om tillvägagångssättet hos Strategic Support Force of the Peoples Liberation Army – en specialistenhet inom den kinesiska armén.

– Efter att i ett decennium ha studerat kinesiska cyberoperationer så kan jag säga utan tvekan att den här kampanjen har en koppling till Kinas regering, säger Blake Darche, en av Area 1:s experter.

EU:s sekretariat sade i ett uttalande på tisdagen att man var medveten om uppgifterna om en läcka med potentiellt känslig information och att frågan utreddes, skriver The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.