• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/TT

EU: Släpp Navalnyj omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Släpp oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart, upprepar EU:s stats- och regeringschefer efter sitt toppmöte i Bryssel. EU-parlamentet kräver samtidigt sanktioner och stopp för Nord Stream 2.

– Vi fördömer gripandet av honom. Herr Navalnyjs rättigheter måste fullständigt och ovillkorligt respekteras, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel efter torsdagskvällens webbtoppmöte med medlemsländernas stats- och regeringschefer.

På annat håll i Bryssel var samtidigt EU-parlamentets ledamöter ännu tuffare i sin kritik – om än bara i en ickebindande resolution.

Parlamentet vill att EU-länderna omedelbart ska avbryta allt arbete med gasledningen Nord Stream 2 och införa nya sanktioner mot personer nära knutna till Rysslands president Vladimir Putin, inklusive stora företagsledare och ”propagandister”.

Stor majoritet

”Förtrycket av oliktänkande i Ryssland har pågått under alltför lång tid”, säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

Resolutionen antogs med stor majoritet, 580 röster mot 50, men är i praktiken bara ett viljeuttryck, då det är EU:s ministerråd som beslutar om sanktioner. Flera länder trycker dock på om nya åtgärder mot Ryssland inför medlemsländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndag.

Antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Navalnyj greps i söndags efter att ha återvänt hem till Moskva för första gången sedan han utsattes för ett förgiftningsförsök i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.