Foto: TT

EU-stöd till Libyen ska stoppa flyktingströmmen

Uppdaterad
Publicerad

EU-toppmötet har beslutat att stödja Libyens kustbevakning för att stoppa det som kallas ”kriminella människosmugglares affärsmodell”. EU-ledarna säger sig också vilja ge stöd för att förbättra villkoren för de hundratusentals migranter som väntar i Libyska läger, men flyktingorganisationer tvivlar på att detta är möjligt.

EU-toppmötet pågår i Valetta i ordförandelandet Malta. På fredagen kunde regeringscheferna i samtliga 28 EU-länder enas om vad de kallar ”Malta-deklarationen”.

Efter avtalet med Turkiet som stoppat den stora flyktingströmmen från Turkiet till de grekiska öarna så är nu Libyen viktigaste frågan. Genom Libyen och sen farliga sjöfärder på Medelhavet till Italien är den väg människosmugglare nu använder för att ta flest människor till Europa.

Kustbevakning och läger i Libyen

Slutdeklarationen från EU-toppmötet tar upp följande punkter:

  • FN:s ansträngningar att få en gemensam i regering att fungera i landet ska stödjas.
  • Libyens kustbevakning ska få stöd, utrustning och träning för att stoppa människosmugglare.
  • ”Människosmugglarnas affärsmodell” ska störas genom ingripanden från olika medlemsstater.
  • Stöd ska ges för att förbättra förhållanden för migranter inne i Libyen, förhoppningsvis i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och IOM.
  • Informationskampanjer bland migranter för att påvisa farorna i resor med smugglare över Medelhavet.
  • Stöd till Italien, som skrivit avtal med regeringen i Tripoli om ökat samarbete för att stoppa migranter.

Hoppas på samarbete

Övriga EU-länder låter Italien ta ansvaret för en stor del av insatserna i Libyen, och hoppas på samarbete med bl.a. UNHCR.

Statsminister Stefan Löfven vill dock inte se det som att EU nu är med och betalar för läger i Afrika. Däremot anser han att det är bra om EU är med och betalar för en bättre utveckling där.

– Vi har ju varit här i Valletta förut, för drygt ett år sedan och då diskuterade vi tillsammans med de afrikanska staterna om hur samarbetet ska kunna utvecklas så att människor inte ska behöva fly. Det viktigaste är ju att man inte behöver fly. Och då är det bra för oss att vi är med och stöttar länderna så att man faktiskt inte behöver göra det, sade statsministern i morse.

Människorättsgrupper kritiska

Organisationer som Amnesty och Läkare utan gränser rapporterar om vidriga och farliga förhållanden i det laglösa Libyen för migranter som kommer från andra afrikanska länder och vill vidare till Europa.

Från FN:s flyktingorgan UNHCR kommer skeptiska kommentarer om möjligheterna att förbättra situationen i Libyen.

– Att driva läger i Libyen skulle betyda att vi stänger in migranter under omänskliga förhållanden och utsätter dem för ytterligare riske, säger UNHCR:s talesperson Carlotta Sami till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.