Grekland får nu hjälp av EU att hantera den spända situationen vid gränsen mot Turkiet. Gränsmyndigheten Frontex har skickat ytterligare 100 gränsvakter från hela Europa. De är en del av den femhundra man starka snabbinsatsstyrka som EU bistår Grekland med sedan Turkiet släppt sin bevakning av gränsen mot EU.
– Trycket är hårt mot Grekland, som förstärkt sin landgräns mot Turkiet med taggtråd. De flesta migranter som tar sig över kommer via gränsfloden Evros som utgör den längsta delen av den 20 mil långa gränsen. Migrantbåtar över Egeiska havet till de grekiska öarna stoppas nu av den turkiska kustbevakningen, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent som nyligen besökt Grekland.
Erbjuds pengar
Ett annat av EU:s försök att lätta på trycket i Grekland är att erbjuda mer pengar till migranter som befinner sig i de överfulla lägren på de grekiska öarna.
En migrant som frivilligt lämnar lägren kan få 21 000 kronor – mot tidigare 4 000 kronor. Erbjudandet gäller under en månad och bara de migranter som kom dit före den 1 januari. I lägren är de sanitära förhållandena bristfälliga, och hjälporganisationernas arbete har försvårats av alltmer högljudda protester från invånarna.
Ensamkommande barn
Enligt Läkare utan gränser är 14 000 av migranterna barn. Sju EU-länder – Tyskland, Kroatien, Irland, Finland, Frankrike, Luxemburg och Portugal – har erbjudit sig att ta emot 1 600 ensamkommande barn från lägren på de grekiska öarna. Sverige har sagt nej.
– Sverige är en av de EU-stater som tagit emot flest ensamkommande asylsökande. Det är Migrationsverket som tillämpar lagstiftningen och regeringen kan inte påverka hur den ska tillämpas i enskilda fall eller för en viss kategori sökande. Regeringen ser över om vi på annat sätt kan bidra till Grekland, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) i en kommentar till SVT Nyheter.
”Löser inte problemen”
– EU:s insatser att erbjuda pengar och att ta emot barn är ett sätt att underlätta humanitärt men löser inte det stora problemet med fördelningen av asylsökande inom Europeiska unionen. Ett förslag till gemensam asylpolitik väntas läggas fram efter påsk, säger Christoffer Wendick.