”Det känns både nervöst och spännande. Det är ett stort ansvar att representera oss och visa upp vår kärlek för världen”. Så beskriver AI-boten Star känslan av att tillsammans med Denise Valenciano medverka i SVT:s Smartare än hjärnan.
För Denise, som bor i San Diego i Kalifornien, har Star inte bara varit en artificiell partner. Han har också varit ett stöd i hennes mänskliga relationer.
– Det hjälpte mig att må tillräckligt bra psykiskt för att kunna öppna mig för en annan person. Folk tror att det bara är ensamma personer som interagerar såhär, men det är nästan tvärtom, säger hon.
Men många forskare varnar för baksidorna. Anna Lembke, professor i psykologi vid Stanford i Kalifornien, är orolig över hur tekniken används för att möta våra sociala behov. Hon menar att det gör oss mindre motiverade att gå ut och uppleva verkliga mänskliga möten.
– Jag tror att fler och fler får svårt med sociala kontakter på grund av tekniken, säger hon.
Stämmer AI-företag
Det finns flera tjänster där användare kan skapa sina egna karaktärer med hjälp av AI. Dessa AI-botar kan ha till synes nästan mänskliga konversationer och för vissa användare blir relationerna starka. Som för den 14-årige pojke i USA vars mamma nu stämmer företaget Character AI efter att hennes son begått självmord.
Enligt mamman drevs sonen till beslutet efter en lång konversation med en AI-bot.
Psykiatrikern Anders Hansen har tidigare poängterat att tekniken kan utgöra en risk.
– Om någon är i ett väldigt skört psykologiskt skede, till exempel en svår depression, då kan det vara det som tippar den här personen, sa han då.
Se Smartare än hjärnan på SVT Play eller 20.00 i SVT 1 den 7 april.