– Det var en väldig skillnad mellan det som påstods vara realistisk tidtabell och det som var verkligheten, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: SVT

EU-toppar: Dags för starkare insatsstyrka

Publicerad

Vi måste lära oss läxan från Afghanistan, manar EU:s utrikeschef Josep Borrell i möte med ländernas försvarsministrar. En ny insatsstyrka kan bli resultatet – men mycket återstår att reda ut.

Talibanernas snabba maktövertagande i Kabul har fått EU-politiker och experter att grubbla över vad som gick fel.

”Vi européer fann oss själva helt beroende av amerikanska beslut, inte bara vad gäller evakueringar från Kabuls flygplats utan också mer allmänt. Det borde tjäna som en väckarklocka”, konstaterar Borrell i en debattartikel i amerikanska New York Times.

Talibanernas maktövertagande

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till hur USA agerade gentemot EU och andra allierade.

– I praktiken var det inte fråga om konsultationer utan det var en ren information och sedan hade alla att rätta sig efter det. Ska man gå ur så måste man diskutera det på ett ansvarsfullt sätt så att man också kan ta konsekvenserna av det, säger Hultqvist.

”Vändpunkt”

Frågan är vad följderna nu bör bli för EU. Vid det informella EU-försvarsministermöte i Slovenien talar sig Borrell varm för att nu flytta fram de militära positionerna.

– Ibland sker det saker som sätter igång en historisk vändpunkt och jag tror att Afghanistan är ett sådant fall. Vi måste skapa något mer operationellt. Behovet av mer och ett starkare europeiskt försvar är mer uppenbart än någonsin förut, säger Borrell.

En av de idéer som diskuteras är att få igång en fungerande militär snabbinsatsstyrka i EU.

EU-armé?

Claudio Graziani, chef för EU:s militära kommitté (EUMC), gillar tanken på en insatsstyrka.

– Situationen i Afghanistan, Libyen, Mellanöstern och Sahel visar att det nu är dags att agera, och allra först med att skapa en europeisk snabbinsatsstyrka som kan visa EU:s vilja att agera som global strategisk partner, säger han.

I länder som Italien, Frankrike och Portugal finns starkt politiskt stöd för att utveckla försvarssamarbetet till en framtida EU-armé. Intresset för det är dock desto svagare i Öst- och Nordeuropa, som inte vill bygga upp EU-enheter på områden där det redan finns Nato-organ.

Peter Hultqvist konstaterar att många frågetecken fortfarande måste redas ut kring en eventuell insatsstyrka.

– Det där kommer väl att diskuteras återkommande framöver, men i dagsläget finns inga som helst beslut, utan det är mer en tanke som har väckts, säger försvarsministern till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet