På torsdagen inleds EU-toppmötet i Bryssel. Migrationen kommer att vara en av frågorna som diskuteras.
I väntan på att den så kallade migrationspakten om en hårdare asyl- och migrationspolitik träder i kraft 2026, är frågan fortsatt stor i medlemsländerna.
– Vi har ju flera regeringar som är valda just på en mycket hårdare migrationspolitik, säger Europakorrespondent Ulrika Bergsten i Morgonstudion.
Ländernas olika utmaningar
Länderna har olika ingångar i frågan. I Italien har ett system med läger utanför EU nyss börjat användas. I Polen och Finland diskuteras migranter från Ryssland, medan Spanien oroas över personer som kommer från Mauretanien till Kanarieöarna, förklarar Ulrika Bergsten.
Inför toppmötet har frågan fått EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, att skriva ett brev till medlemsländerna. Där tar hon upp ett gammalt förslag som handlar om att snabbare skicka tillbaka människor som fått avslag på sin asylansökan.
– Nu vill man göra så att om man får ett avslag i ett land så ska det gälla i alla länder, säger Ulrika Bergsten.
Förslaget gick inte igenom 2018.
Zelenskyj på plats
Kriget i Ukraina och den eskalerande konflikten i Mellanöstern ska också tas upp.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats för att presentera landets segerplan, som han lagt fram för Ukrainas parlament. Några av punkterna är en Natoinbjudan, och att allierade tillåter sina långdistansvapen att användas mot militära mål i Ryssland.