Allt fler väljer att äta vegetariskt och marknaden för köttfri mat växer som aldrig förr. I takt med att efterfrågan ökat har det växtbaserade utbudet i butikshyllorna blivit allt bredare. Flera produkter försöker efterlikna de traditionella kötträtterna både i smak, utseende och namn.
Men snart kan du ha ätit din sista vegetariska burgare – i alla fall om Europaparlamentets jordbruksutskott får bestämma.
Sojakorv får inte kallas korv
80 procent av ledamöterna har nämligen röstat för ett förslag om att vegetariska produkter inte ska få kallas för namn som anspelar på maträtter som ursprungligen innehåller kött. Det rapporterar Brussels Times. Innan förbudet kan bli till lag måste Europaparlamentet i sin helhet rösta för förslaget.
Utskottet menar att växtbaserade produktnamn som innehåller ord som “burgare”, “korv”, “stek” och “färs” kan vara missledande för konsumenterna.
Förslaget har väckt kritik från flera håll. Inte minst från djurrättsorganisationer, som menar att köttindustrin skulle haft ett finger med i spelet.
Flera är kritiska
Även ledamöter i jordbruksutskottet har ställt sig frågande till förslaget.
– Misstanken är att det här har kommit från köttindustrin i panik över att ungdomar rör sig från att äta kött, säger Molly Scott Cato, ledamot i jordbruksutskottet som tillhör gruppen De gröna, till The Guardian.
– Det är en tydlig indikation på att de är oroliga för att deras marknad blir försvagad – och det är ganska gott tecken. Det verkar verkligen inte vara mycket efterfrågan från konsumenterna om det.
Ledamoten Éric Andrieu, som tillhör Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater, däremot säger till Brussels Times att köttindustrin inte har något med saken att göra.
- Det handlar om sunt förnuft för konsumenterna. Vi måste använda ordet stek för en verklig stek.