Euroländernas finansministrar möttes i Luxemburg på torsdagen för att ännu en gång behandla den skulduppgörelse som varken Greklands regering eller långivarna, IMF, EU, och ECB, riktigt vill ställa upp på.
Men mötet var långt från att hitta en gemensam lösning på krisen. EU:s permanente ordförande Donald Tusk kallar till ett nytt toppmöte på måndag, meddelar EU enligt AFP.
”Vuxna behövs”
En av de viktigaste aktörerna, Internationella valutafondens (IMF) chef Lagarde, som redan tidigare markerat att Grekland nått en gräns sade på torsdagen att hon inte tolererar att Grekland uteblir med betalningen på 1,6 miljarder euro den 30 juni. Nu behövs det ”vuxna i förhandlingsrummet” sade Lagarde enligt AFP.
Europeiska centralbanken (ECB) varnade eurozonens finansministrar att flera grekiska banker inte kommer att kunna öppna på måndag då uttagen från bankerna har varit omfattande.
Grekiske finansministern Yanis Varoufakis sade efter mötet att ”man är farligt nära en olycka” men att det fortfarande finns möjlighet till lösningar om viljan finns.
Samtidigt spekulerades det i om Grekland och dess premiärminister Alexis Tsipras sökte rysk hjälp, vilket skulle skapa en känslig spricka i EU-familjen. Uppgifterna dementeras från ryskt håll.
Tsipras försvarade i den tyska tidningen Der Tagesspiegel nivåerna på de grekiska pensionerna som lånetrojkan vill sänka ytterligare för att betala ut de sista miljarderna i det lånepaket som rullat de senaste åren.
”Att blint insistera på nedskärningar (av pensionerna) i ett land med 25 procents arbetslöshet och där hälften av alla ungdomar är arbetslösa, kommer bara att ytterligare försämra den redan dramatiskt dåliga sociala situationen”, skriver vänsterledaren Tsipras enligt Reuters.
Han hävdar vidare i artikeln, riktad till tyskarna, att det är en myt att tyska skattebetalare betalar grekernas löner och pensioner.
Oroad finansminister
Finansminister Magdalena Andersson (S) oroas över att man inte kommit fram till en uppgörelse.
– Ju närmare vi kommer den 30 juni desto allvarligare blir naturligtvis läget, säger Andersson.
– Det är viktigt att vi har beredskap för en eventuell händelse som kan påverka Sverige. Om Grekland inte lyckas betala sina lån till IMF kan det bli turbulens för de grekiska bankerna och kan leda till en oro som sprider sig till de finansiella marknaderna.
Fakta: Lån och avbetalning
- För att Grekland ska få den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro, motsvarande 66 miljarder kronor, i det gigantiska lånepaketet som rullat ett antal år, så kräver långivarna IMF, EU och ECB, reformer och besparingar av politikerna i Grekland.
- Och det brådskar. Den sista juni ska Grekland göra en avbetalning på lånet till IMF på 1,5 miljarder euro – pengar som landet inte har utan den nya låneutbetalningen.
- Om inte grekerna kan betala innebär det att landet är konkursmässigt och därmed i förlängningen tvingas lämna eurosamarbetet.