Det var tidningen Washington Post som publicerade ett internt dokument från EU:s frihandelsförhandlingar med USA.
Efter Ukraina-krisen vill EU:s ledare minska energiberoendet av Ryssland. USA har idag begränsningar för export av råolja och gas och EU:s förhandlare vill att det i ett nytt frihandelsavtal skrivs in en lagligt bindande skyldighet för USA att exportera gas till Europa.
Ökar fracking-boomen
Olika miljöorganisationer i USA anser att om EU-länderna vill ha ökad tillgång till amerikansk naturgas så skulle det förstärka boomen för den omstridda fracking-metoden, som miljöorganisationerna motsätter sig.
Inom EU-kommissionen i Bryssel bekräftar man att EU:s förhandlare vill ha med energi och energisamarbete i det nya handelsavtalet, men kommissionen vill inte gå in närmare på hur det ska utformas.
MP motståndare
Svenska miljöpartiet hör till motståndarna till ett sådant här avtal.
– Vi är dels motståndare till fracking, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP). Men vi är också rädda för att Europa kan översvämmas av billig amerikansk skiffergas som gör det svårare för förnybar energi.
Fracking också i EU?
Inom EU fruktar flera miljöorganisationer också att multinationella energibolag ska kunna använda föreslagna regler i avtalet om investeringsskydd för att i skiljedomstol tvinga fram tillstånd för utvinning med fracking också inom EU. Organisationerna Attac i Frankrike och Jordens vänner säger att de fruktar att frihandelsavtalet ska användas för att driva fram fracking i Europa.
Fakta: Fracking
Fracking – en metod för utvinning av naturgas. Vatten och kemikalier pumpas ner i skifferlager där då uppstår sprickor som gör att man kan pumpa upp naturgas. Enligt kritiker kan detta förorena grundvatten och även leda till andra miljöproblem. I USA har fracking lett till kraftigt ökad tillgång på naturgas.