EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på plats i parlamentet i Bryssel för att diskutera EU:s budgetsförslag. Foto: TT

EU vill öka långstidsbudget – svensk avgift kan höjas med 15 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill öka sin långtidsbudget. En ny skatt på oåtervinningsbar plast, handel med utsläppsrätter och slopade rabatter på avgifter ska ge nya pengar. Samtidigt varnar regeringen för att en ökad EU-avgift kan gå ut över den svenska välfärden. Enligt beräkningar kan avgiften höjas med 15 miljarder om året.

Budgetförslaget som presenterades uppgår till 1 135 miljarder euro i 2018 års priser, vilket motsvarar 1,11 procent av EU-ländernas totala bruttonationalinkomst, BNI.

I budgeten presenterar EU en rad nya förslag till framtida finansieringar.

Kommissionen föreslår att 20 procent av EU-ländernas vinster från handeln med utsläppsrätter ska gå till den gemensamma budgeten samt en skatt på plast som inte kan återvinnas. 

Totalt räknar EU-kommissionen med att de nya inkomstkällorna ska kunna generera 22 miljarder euro om året.

Rabatter avskaffas

EU-kommissionen föreslår även att alla former av rabatter på EU-avgifter ska avskaffas över en fem års period.

Anledningen är Storbritanniens planerade utträde och att 100 miljarder euro per år försvinner från EU:s budget.

Men för att undvika plötsliga och drastiska höjningar av Sveriges och andra länders EU-avgift föreslår kommissionen att dagens rabatter ska fasas ut över en femårsperiod.

Avgift kan höjas med 15 miljarder

Enligt regeringens beräkningar kan den svenska avgiften öka med 15 miljarder om året med förslaget.

– Det är ett orimligt förslag, det kan vi inte acceptera, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.