Foto: Scanpix

Europadomstolen: Förbjuda niqab inte brott mot mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Europadomstolen har beslutat att Belgiens förbud mot niqab, alltså en slöja som även täcker hela ansiktet förutom ögonen, inte är ett brott mot mänskliga rättigheter, uppger BBC.

Domen kommer efter att två kvinnor bestridit lagen om att inte få bära niqab i offentliga miljöer i Belgien, något som varit förbjudet i landet sedan 2011.

Domstolen beslutade då att förbudet eftersträvar konceptet ”att leva tillsammans” och ”skydd av andras rättigheter och friheter”.

Även under tisdagen kom domstolen fram till ungefär samma beslut.

LÄS MER: Förbud eller inte – slöjdebatten i Europa

Förbudet infördes 2011 på grund av säkerhetsskäl och för att ge poliser möjligheten att kunna identifiera personer. Några menade även att niqab är ett förtryck mot kvinnor.

Tog av sig sin niqab

Kvinnorna som försökte bestrida lagen drabbades på olika sätt av lagen. Den ena menar att hon tog av sig sin niqab på grund av rädsla för att få böter eller bli fängslad. Den andra menar att hennes sociala liv har begränsats rejält, eftersom hon, på grund av lagen, håller sig inomhus.

Kvinnorna har möjlighet att överklaga domen inom tre månader.

Klädkod inte diskriminering

I mars beslutade Europas högsta domstol att ett förbud mot bärandet av ett ”politiskt, filosofiskt, eller religiöst tecken”, som till exempel en huvudduk, inte är diskriminering. Förbudet måste dock grundas på interna företagsregler som kräver att alla anställda klär sig ”neutralt”.

LÄS MER: Norges regering: Niqab borde förbjudas i alla skolor

Hijab, niqab och burka

Hijab: En form av slöja som används för att täcka en persons hår, axlar och hals. I vissa fall lämnas en del hår synligt.

Niqab: En form av slöja som till skillnad från en hijab täcker hela ansiktet förutom ögonen.

Burka: Burkan är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet – inklusive ögonen. En form av tyggaller sitter över ögonen för att bäraren ska kunna se sin omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.