Data från Islands meteorologiska institut registrerade under onsdagen en tydlig ökning av seismisk aktivitet och runt 15-tiden kunde det första utbrottet ses.
Seismologen: Oro för intensiv period
Experter som SVT pratat med vid tidigare utbrott har varnat för att halvön Reykjanes har hamnat i en ny långvarig utbrottsperiod – som kan pågå i några hundra år.
– Det man är lite orolig för nu är att vi ser starten på en intensiv period, säger Björn Lund.
Förenligt med andra utbrott
På torsdagsmorgonen säger Magnús Tumi Gudmundsson, professor i geofysik, att utbrottet är någorlunda vad som förväntats. Till Channel 2 säger han att utbrottet tog ungefär en och en halv timma tills den nådde toppen för att sedan börja avta, rapporterar Ruv.
Något han menar på är förenligt med andra utbrott. Lavaflödet var dock högt till en början och kan ha nått upp till 2 000 kubikmeter per sekund. Men nu kan det ligga runt 50 kubikmeter per sekund, säger Gudmundsson.
Evakuering av Grindavik inledd
Lavan rörde sig allt närmare staden Grindavík, meddelade civilförsvaret strax efter det att utbrottet bekräftats.
De beordrade därför en evakuering av hamnstaden och aktiverade sin samordningscentral. Även Röda Korset uppmanade personer som bor i staden att evakuera och Kustbevakningen och dess besättning sattes i full beredskap.
– Man har ett väldigt bra övervakningssystem på Island och övervakar hela tiden hur jordytan förändras, sa Björn Lund då.
Uppemot 800 personer evakuerade från Blå lagunen
Det är framförallt boende som evakuerats, men vissa kända resmål som den Blå lagunen berördes också av evakueringen.
Enligt Blå lagunens försäljningschef befann sig upp mot 800 besökare och anställda på området när det evakuerades.
Även kraftverket i Svartsengi har evakuerades.