90-åriga Aase Hoel, bredvid en bild på forsande vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har bott här i 20 år, men aldrig sett floden så stor” – Hör 90-åriga Aase Hoel som tvingades evakuera från sitt hem i Skreia, Norge till följd av ovädret Hans. Foto: NRK

Evakueringar och jordskred efter ovädret Hans framfart i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans har även dragit över Norge. Hundratals personer har evakuerats och hus har dragits med i jordskred. Under onsdagen utökar landet de röda varningarna för både översvämningar och skred då ännu mer regn väntas falla.

– Jag har bott här i 20 år, men aldrig sett floden så stor, säger 90-åriga Aase Hoel som tvingades evakuera från sitt hem i byn Skreia.

I Norge har ovädret Hans lett till ett flertal jordskred runt om i landet och i orten Bagn har ett hus dragits med, rapporterar NRK.

Fyra personer har under tisdagen räddats med räddningshelikopter ur ett skredområde i orten Hol. Samma dag uppmanades även uppåt 400 personer att evakuera efter nya jordskred befarades.

Ovädret Hans

Evakueringar runt om i landet

Evakueringar har även skett på flera andra orter i landet. Bland annat har 119 personer evakuerats från sju kommuner, skriver NRK.

Flera länsvägar har också stängts av till följd av översvämningar och jordskred. Efter översvämningsskador på järnvägen ska Norges transportminister träffa statliga järnvägsbolaget Bane Nor under onsdagen, rapporterar VG.

Utökar röda varningar

I delar av Norge är det under tisdagen röda och orangea varningar för extremväder, där det väntas komma 50 till 70 millimeter regn, respektive 30 till 60 millimeter regn. Vid midnatt natten till onsdag är det översvämningar på både röd och orange nivå i Buskerud och i Innlandet i Norge, skriver NRK.

– Vi har utökat de röda översvämningsvarningarna till kommunerna Nore og Uvdal, Hol, Ål, Hemsedal och Vang, säger Ann-Live Øye Leine, översvämningsvakt på norska vatten- och energimyndigheten (NVE) till tidningen.

Även varningarna för skred utökas till flera kommuner.

Myndigheten förlänger alla röda varningar till onsdag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet