En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en strand med vågor som slår mot kusten och mörka moln efter attacker i himlen. Den högra sidan visar en person (Anders Persson) iförd en skjorta och slips som står framför en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mellanösternexperten – det kan hända nu i kriget mellan Hizbollah och Israel: ”Hizbollahs svar hittills är förvånansvärt svagt”. Foto: Reuters/SVT

Experten: Därför är konflikten mellan Israel och Hizbollah att klassa som ett krig

Uppdaterad
Publicerad

Israel genomför allt intensivare attacker mot Libanon och Hizbollah svarar med raketbeskjutning.

– Det är ingen tvekan om att det nu är att betrakta som ett regelrätt krig, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Israeliska styrkor och Iranstödda Hizbollah i Libanon har det senaste året regelbundet beskjutit varandra över gränsen mellan länderna. Men efter attackerna förra veckan där kommunikationsutrustning exploderade i Libanon har konflikten trappats upp.

Bara det senaste dygnet har över 550 personer dödats och över 1 800 har skadats, bland dem 50 barn, enligt det libanesiska hälsodepartementet.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Under det senaste årets strider har dessutom ytterligare runt 600 personer dödats i Libanon. Mellanösternkännaren och statsvetaren Anders Persson tvekar därför inte att nu kalla konflikten för ett regelrätt krig – därmed alltså ännu ett krig i Mellanöstern utöver det som redan pågår i Gaza.

Inom freds- och konfliktforskningen finns en tydlig definition av vad som är ett regelrätt krig: En konflikt mellan parter som strider om en politisk konfliktfråga och där striderna lett till minst 1 000 stridsrelaterade dödsfall på ett år.

– Det pågår svåra strider på många håll i världen, men sett till eskalering är det här den värsta konflikten just nu, säger Therese Pettersson, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, om striderna mellan Israel och Hizbollah.

Kan eskalera

Anders Persson pekar på att båda sidor kan trappa upp konflikten ytterligare, till exempel med beskjutning längre in i respektive länder och mot huvudstäderna Beirut och Tel Aviv.

– Men just nu är det ett krig som är geografiskt begränsat till norra Israel och flera delar av Libanon, och i det stora hela pågår det inte några strider i stadsmiljö.

Tusentals libaneser försöker ta sig från södra Libanon till en säker plats, här människor som kommit till Beirut. Enligt hälsominister Firass Abiad har tiotusentals personer flytt sina hem de senaste dagarna och FN:s flyktingorgan bekräftar omfattningen. Foto: AP/TT

Viktigt med tydlig definition

Vid Uppsala universitet följer Uppsala conflict data program, UCDP, regelbundet antalet dödade i alla väpnade konflikter i världen och UCDP:s definition av krig är den globala standarden för hur konflikter definieras och studeras. Att det finns en definition är enligt Therese Pettersson viktigt av flera anledningar, bland annat för att kunna studera konflikter över tid och att det inte ska bli en subjektiv bedömning från olika parter. Under 2023 pågick nio krig i världen, enligt UCDP.

– Det är få konflikter som når upp i den nivån, många konflikter är väldigt mycket mindre. Och det är sällan det är ”nästan krig”, utan om det blir en eskalering brukar man tyvärr komma upp i det här antalet döda, säger Therese Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet