Yossi Melman – journalist och underrättelseanalytiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget snack om saken” – Hör journalisten och underrättelseanalytikern Yossi Melman om varför han är säker på att Mossad ligger bakom veckans attacker i Libanon. Foto: SVT

Därför ger inte Israel svar om attackerna i Libanon

Publicerad

Två dagar i rad exploderade kommunikationsutrustning runt om i Libanon som dödade minst 37 personer.

Nu kommer uppgifter om att det är israelisk underrättelsetjänst som tillverkat de personsökare och walkie-talkies som exploderade. Men ingenting bekräftas öppet av Israel.

– Förmodligen för att man inte vill provocera Hizbollah ytterligare, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert.

Efter två dagar av kaos i Libanon riktas ögon nu mot Israel som aktören bakom.

Enligt uppgifter till New York Times handlar det inte om att Israel har manipulerat utrustningen som exploderade – utan att de själva har tillverkat den.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Israel har inte kommenterat attackerna alls, men 12 nuvarande och tidigare högt uppsatta inom försvar och underrättelsetjänster säger till tidningen att det är Israel som ligger bakom. Läckor som kan vara en del av en större plan, menar Anders Persson.

– Det är ett sätt att ta ansvar genom att inte göra det. Man ska ha klart för sig att det här är ett medvetet val av Israel.

Experten: Mossad ligger bakom

Yossi Melman, journalist och underrättelseanalytiker, säger i Aktuellt att han är säker på att det är israeliska underrättelsetjänsten Mossad som ligger bakom attackerna. Men de arbetar inte själva.

– När det gäller Mossad måste man inse att sådana operationer alltid genomförs tillsammans med den israeliska militära underrättelsetjänsten. Det är alltid gemensamma operationer, även om det är Mossad som leder dem, säger Yossi Melman.

Därför tar de ansvar – ibland

Israel tar hjälp av professionella psykologer och kommunikatörer i frågan om man ska ta på sig ansvar eller inte vid den här typen av attacker. Man valde till exempel att kommunicera det när man dödade en Hizbollah-ledare i somras.

– Då gjorde man det för att signalera att det var över, säger Anders Persson.

Ibland görs det däremot inte, för att undvika ytterligare eskalering, menar Persson.

Två dagar av explosioner

Det var under tisdagseftermiddagen som personsökare runt om i Libanon började explodera. Flera Hizbollah-medlemmar dog, men också barn. Sammanlagt dog 12 personer och nästan 3000 skadades.

Dagen efter utbröt nytt kaos när walkie-talkies började explodera på ett liknande vis. Då dog 25 personer och omkring 600 skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet