Personsökare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Libanon till Taiwan till Ungern. Hör expertens analys hur Hizbollah hamnade i den här situationen. Foto: TT/AP

Så gillrades fällan för Hizbollah: ”Kräver en ovanligt hög kapacitet”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket pekar på att Israel ligger bakom de upprepade sprängningarna av Hizbollahs kommunikationsutrustning.

Nu försöker experter förstå hur Israel kunde placera tusentals bomber i Hizbollahs egna fickor.

– Den digniteten vi ser nu, jag har aldrig sett något liknande och då har jag ändå bevakat regionen i 25 år, säger den oberoende Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

Efter tisdagens attacker mot Hizbollahs personsökare, som lämnade Libanon i chock, kom under onsdagen nya explosioner i Beirut.

Den här gången ska det vara gruppens walkie-talkies som är utsatta.

Explosioner i Libanon – flera döda

Enligt källor till Reuters beställde Hizbollah 5000 nya personsökare i våras, och ska samtidigt ha köpt in walkie-talkies.

– Lyckas man ta reda på vilka kanaler de använder för att anskaffa den här utrustningen, för det är ganska nischade produkter, så har man ju en viss möjlighet att försöka angripa i den änden, säger Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Enligt militära källor till New York Times ligger Israel bakom dådet genom ett samarbete mellan IDF och Mossad. Israel har varken kommenterat eller tagit på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet