Stina Blomgren, utrikesreporter på SVT, i en studio på SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stina Blomgren, utrikesreporter, om vad personsökarattacken kan ha för betydelse i konflikten i mellanöstern. Foto: Tea Lange / SVT

”Israel har en historia av högteknologiska angrepp”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Israels underrättelsetjänst Mossad pekades snabbt ut av både amerikanska och libanesiska underrättelsekällor som ansvariga för den dödliga attacken i Libanon.

Nu är frågan hur de tusentals exploderande personsökarna påverkar striderna som pågått i snart ett år mellan Israels armé och Hizbollah.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Israel har inte tagit på sig ansvaret, men landet har en historia av riktade högteknologiska angrepp. Det är också anledningen till att den Iranstödda Hizbollahmilisen uppmanat sina medlemmar att inte använda smarta telefoner, utan istället förlita sig på äldre teknologi som personsökare.

Risken för storskaligt krig tycks växa

Det som avviker från Mossads tidigare riktade operationer är den stora omfattningen – med tusentals skadade, bland dem hundratals civila, och panikslagna scener på Beiruts gator.

Explosioner i Libanon – flera döda

Hittills har varken Israel eller Hizbollah sett ut att vilja inleda ett storskaligt krig, men risken framstår nu som betydligt större än innan.

Bilder från Beirut och explosioner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagen efter explosionerna med personsökare sker en ny våg av attacker med walkie-talkies – hör Samir Abu Eid, mellanösternkorrespondent. Foto: Sociala medier / SVT Direkt

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet