Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har Ukraina lyckats få framgångar till sjöss trots att man saknar en regelrätt flotta? Se Niklas Granholm förklara. Foto: Mapcreator/Simon Krona/SVT

Experten: Så lyckades Ukraina skapa en korridor i Svarta havet

Uppdaterad
Publicerad

Att spannmål återigen exporteras från hamnar i södra Ukraina är resultatet av en lång kampanj för att vinna kontroll över Svarta havet. Detta enligt försvarsforskaren Niklas Granholm, som ser hoppfullt på möjligheterna att trappa upp leveranserna.

– Det här är strategiskt väldigt viktigt. För höga spannmålspriser leder till svält i vissa delar av världen, säger han.

Efter att Ryssland drog sig ur spannmålsavtalet i juli har utsikterna för den ukrainska exporten sett dystra ut. Avtalet gav fartyg säker passage genom krigshärjade vatten, och utan skydd har få vågat sig ut på havet.

Men nu kan vändningen ha kommit. De senaste dagarna har flera fartyg lastade med spannmål kastat loss med sikte på den nya ”korridor” som Ukraina på egen hand upprättat i Svarta havet. Rutten går från Odessa längs Ukrainas kust vidare in i rumänskt och senare bulgariskt vatten innan den till slut når Turkiet.

Kriget i Ukraina

”Vågar inte ta sig in”

Att korridoren upprättats är ett bevis på de framgångar som Ukraina nått i sjökriget, enligt Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

– Man har drivit bort den ryska marinen från norra delen av Svarta havet. Inga ryska fartyg vågar ta sig in där. Då blir de sänkta, säger han.

Transporterna är dock fortfarande förenade med stora risker. I samband med att spannmålsavtalet sades upp meddelade Ryssland att man såg alla fartyg som färdades till eller från Ukraina som potentiellt militära mål. Kort därefter bordades ett civilt lastfartyg av den ryska flottan.

– Konfliktnivån har gått upp, men det ser ut som att åtminstone några har bestämt sig för att ta den här risken.

Attacker mot hamnar

Frågan är dock om Ukraina kommer att kunna frakta lika mycket spannmål som tidigare. Enligt siffror från Europeiska rådet fraktades nära 33 miljoner ton ukrainskt spannmål över Svarta havet under det år som avtalet gällde. Den nya rutten är längre och mer riskfylld.

Därtill har Ryssland de senaste månaderna riktat attacker mot ukrainska hamnar i syfte att slå ut exporten, skriver BBC.

– Hela den här faktorn att göra matbrist och svält till ett vapen kan man säga mycket om, men det är en komponent i den ryska strategin, säger Granholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet