Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska soldater bordade fartyget från en helikopter – se videon. Foto: Ryska försvarsdepartementet

Här bordar ryska soldaterna civila fartyget i Svarta havet

Publicerad

Ett civilt fraktfartyg under ögruppen Palaus flagg bordades av den ryska flottan i Svarta havet på söndagen. Dramatiska bilder visar hur tungt beväpnade soldater tvingar ner besättningen på knä. Ukrainas presidentstab har kallat händelsen för ryskt ”sjöröveri”.

Fartyget ”Sukru Okan” färdades på internationellt vatten och var på väg norrut när det stötte på det ryska fartyget. Enligt det ryska försvarsdepartementet ska fartyget ha uppmanats att stanna, men inte gjort det, varpå ryssarna avlossade varningsskott.

Kort därefter bordades fartyget av en rysk styrka som tog sig ombord med hjälp av en stridshelikopter. Den turkiska besättningen förhördes men tilläts senare att fortsätta sin färd.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att fartyget var på väg mot en ukrainsk hamn i Izmajil. Det turkiskägda rederiet säger till CNN att fartyget var på en rutinfärd för att plocka upp spannmål.

Ökade spänningar efter kollapsade avtalet

I juli drog sig Ryssland ur spannmålsavtalet med Ukraina som möjliggjorde landet att exportera via Svarta havet. Ryssarna har sagt att fartyg som misstänks vara på väg mot Ukraina kan komma att behandlas som om de transporterar vapen.

New York Times skriver att stoppandet av ”Sukru Okan” troligen är första gången Ryssland gör verklighet av hotet.

En högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har reagerat kraftigt och kallar det ryska agerandet för ”ett uppenbart brott mot internationell rätt, sjöröveri och ett brott mot ett civilt fartyg från tredje land”.

Ingen rätt att borda fartyg

Marie Jacobsson, docent i folkrätt, delar de ukrainska myndigheternas ståndpunkt.

– Ryssland som stat har ingen rätt att borda eller stoppa ett civilt fartyg som ägnar sig åt att transportera mat eller spannmål, säger hon och fortsätter:

– Man får inte borda andra länders fartyg på internationellt vatten. Inget tyder heller på att det här fartyget skulle transportera något annat eller ha något annat syfte än att transportera spannmål från Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är spannmålsavtalet, och varför är det så viktigt? Se SVT:s sammanfattning i klippet. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.