Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är spannmålsavtalet, och varför är det så viktigt? Se SVT:s sammanfattning i klippet. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Spannmålsavtalet förlängs inte

Uppdaterad
Publicerad

Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina förnyas inte, meddelar Kremls talesperson. Avtalet slöts efter Rysslands fullskaliga invasion och har sedan dess möjliggjort för Ukraina att säkert frakta spannmål genom Svarta havet. Ukrainas president Zelenskyj vill nu att Ukraina, Turkiet och FN fortsätter med avtalet, skriver han på Telegram.

Överenskommelsen medlades fram av FN och Turkiet under sommaren 2022 och garanterade att Ukraina kunde exportera spannmål över Svarta havet, säkra från rysk beskjutning.

Avtalet behövde förnyas med 120 dagars mellanrum, något som både Ryssland och Ukraina godkänt vid slutet på varje tidigare avtalsperiod.

Kriget i Ukraina

Risk för livsmedelskris

Spannmålsavtalet slöts ursprungligen för att lätta den globala livsmedelskris som inträffade när Ryssland blockerade ukrainska hamnar i samband med sin fullskaliga invasion av Ukraina i mars 2022. Ukraina exporterar stora mängder spannmål och enligt data från FN har avtalet motverkat svält i Mellanöstern och Afrika.

Enligt det senaste beskedet från Ryssland kommer man att återgå till avtalet när vissa krav uppfyllts. På måndagen anklagade också Ryssland Ukraina för att ha attackerat Krimbron.

Kreml: Ingen koppling till broattack

Tidigare under dagen attackerades Krimbron, som kopplar samman Krimhalvön med det ryska fastlandet. Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov finns det inte någon koppling mellan beslutet och broattacken, då det var bestämt sedan tidigare att inte förnya överrenskommelsen.

Det ryska spannmålsförbundet anser att beslutet att inte fortsätta avtalet är positivt för den ryska spannmålsmarknaden, rapporterar statligt ägda TASS.

Erdogan: Putin vill förlänga avtalet

Trots Kremls besked så vill Vladimir Putin förlänga spannmålsavtalet, som inkluderar exporten av ryskt gödningsmedel, tror Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Han väntas diskutera frågan med Putin under ett möte i augusti.

Under måndagskvällen meddelade Volodymyr Zelenskyj på Telegram att han skickat brev till Erdogan och FN:s generalsekreterare António Guterres. Han föreslår där att de ska fortsätta med ett eget spannmålsavtal, även utan Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet