Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är spannmålsavtalet, och varför är det så viktigt? Se SVT:s sammanfattning i klippet. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Spannmålsavtalets sista dag – risk för livsmedelskris

Uppdaterad
Publicerad

Det sista fartyget ska ha lämnat en av Ukrainas hamnar för att transportera den sista lasten innan spannmålsavtalet löper ut. Utan ett ryskt ja till förlängning av avtalet kan risken för en global livsmedelskris uppdagas ännu en gång.

Putin sa i statlig TV under torsdagen att Ryssland kan komma att lämna spannmålsavtalet med Ukraina, enligt The Guardian. Det är dock inte första gången som Kreml hotar med att dra sig ur överenskommelsen, som i dag gör det möjligt att exportera ukrainskt spannmål genom säkra korridorer över Svarta havet.

Spannmålsavtalet slöts förra sommaren med hjälp av FN och Turkiet. Överenskommelsen tillåter Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar och har förlängts flera gånger hittills med 120 dagars mellanrum, sedan förra sommaren.

Ännu inget besked

Under måndagen löper avtalet ut och det är ännu inte fastställt om Ryssland kommer skriva på och förlänga överenskommelsen även denna gång. FN:s Generalsekreterare Antonio Guterres sa på fredagen att de väntar på svar från Vladimir Putin på ett förslag om att förlänga avtalet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har dock tidigare under veckan sagt att han har nått en överenskommelse med Vladimir Putin om att förlänga avtalet, enligt Reuters.

Ryssland har inte gått med på att registrera några nya fartyg sedan den 27 juni.

Putin: ”Huvudmålet har inte genomförts”

Putin sa i ett samtal med sin Sydafrikanse kollega Cyril Ramaphosa att det primära syftet med det avtal som gjorde det möjligt att återuppta den ukrainska spannmålsexporten inte uppnåddes.

”Huvudmålet med affären, nämligen leverans av spannmål till länder i nöd, inklusive på den afrikanska kontinenten, har inte genomförts”, sade Putin enligt ett meddelande från Kreml, rapporterar The Guardian.

Ett av de andra kraven som Ryssland har framfört är att man vill ha tillgång till vissa mekanismer för internationella betalningar, något som inte är möjligt i nuläget på grund av sanktionerna mot landet, enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.