Trots att det våldsamma gripandet av George Floyd inte är det första fallet av polisbrutalitet i USA i år, har fallet lett till en våg av protester i landet.
Det som skiljer sig nu är att frågan innefattar fler dimensioner än bara polisvåldet, menar Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.
– Vi är mitt i en tid som har slagit extremt hårt mot afroamerikaner, där deras livssituation och diskrimineringen de lever i har blivit så aktualiserad på grund av coronapandemin. Svarta har dött i betydligt högre grad i USA för att de har sämre hälsa, utbildning och ekonomi, säger hon.
Redan uppgivna av coronapandemin
Den redan rådande uppgivenheten bland befolkningen kan vara en anledning till att reaktionerna på Floyd-gripandet har blivit så enorma.
– Gång på gång har man sett hur liknande fall uppmärksammas, men i praktiken förändras sedan väldigt lite. Och, i relation till den kris man nu befinner sig i, framstår det då så tydligt att man är diskriminerad på många sätt, säger Stranne.
Men trots det enorma omfånget av protesterna, är Frida Stranne skeptiskt till att de kommer leda till faktiska förändringar för svarta i USA.
– Det är en väldigt långsam process att få till stånd generella förbättringar för svarta eftersom de rasistiska strukturerna är så djupt rotade och innehåller många olika faktorer. Allt från ekonomiska ojämlikheter till mentala barriärer.
Kommer bli en valfråga
Sannolikt kommer protesterna leda till att fler amerikanska politiker nu kommer att prata mer om dessa frågor, särskilt inför valet i höst.
– Men det har vi hört förr och många afroamerikaner är trötta på vackra ord men saknar konkret förändring och det är kanske en anledning till att de här protesterna hela tiden eskalerar eftersom man inte tror på löftena.
Människorättsrörelser har större påverkan i dag
En skillnad i dag är dock att olika människorättsorganisationer, som exempelvis Black lives matter-rörelsen, har vuxit sig starkare de senaste åren och kommer att kunna fortsätta driva dessa frågor vidare nu med ökad kraft.
– Det är klart att det får ett annat genomslag, jämfört med när man är beroende av att andra medier lyfter och håller igång frågorna. Men det är fortfarande många saker som ska förändras för att afroamerikaner ska få en bättre livssituation.