Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fransmän är kända för att strejka snabbt, relativt ofta och högljutt” – hör experten om tre proteströrelser i Frankrike och vad de gett för resultat. Foto: AP Photo/Francois Mori Kerstin Loeffler/AFP

Experten: Därför protesterar fransmän så ofta och högljutt

Uppdaterad
Publicerad

Att fransmännen är snabba med att dra strejkkortet är ingen slump. Det har varit en framgångsrik metod tidigare.

– Även den här gången kommer regeringen tvingas göra eftergifter, säger Per-Erik Nilsson, forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Proteströrelsen mot pensionsreformen beskrivs i Frankrike som den största inhemska krisen för president Emmanuel Macrons andra mandatperiod. Protesterna handlar om en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år:

– Vi svenskar kan ju undra varför det blir ett sådant rabalder om två års höjning av pensionsåldern. Men det handlar inte bara om åldern, säger Per-Erik Nilsson, forskare på FOI och Frankrikekännare som har skrivit flera böcker om landet.

”Fransmän är strejkbenägna”

Protesterna rör även en försämring av de generella pensions- och arbetsvillkoren.

– Att protesterna har fått den här magnituden beror också på sättet som de drevs igenom på, utan en majoritet i underhuset.

Per-Erik Nilsson menar att fransmännen sticker ut som ett av de mest strejkbenägna folken i EU.

– Historiskt sett har strejkerna varit relativt framgångsrika, även om de blivit mindre lyckade med tiden. Men senast 1995 lyckades man stoppa ett förslag om ändringar i pensionerna, säger han.

Eftergifter krävs

Om det lyckas även den här gången återstår att se.

– Mycket tyder på att det här kan bli långvarigt och att det kommer att krävas eftergifter av regeringen. Exakt vad det blir är svårt att säga, säger Per-Erik Nilsson.

Flera fackföreningar har utlyst strejk och demonstrationer i hela Frankrike den 28 mars.

Se klippet där Per-Erik Nilsson berättar om hur gula västarna och två andra franska proteströrelser slutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.