Aron Lund, analytiker på FOI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hayat Tahrir al-Sham? Aron Lund, analytiker på FOI, svarar i videon ovan. Foto: SVT, Reuters

Experten förklarar: Därför blossar kriget i Syrien upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham har enligt uppgifter tagit sig in i Syriens näst största stad, Aleppo.

– Då är inbördeskriget igång igen på ett sätt som det inte varit på flera år, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI.

Den senaste veckan har beväpnade grupper intagit ett 50-tal städer och byar i Syrien. Över 200 människor har dödats, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), varav minst 20 civila.

Under fredagen hävdade Hayat Tahrir al-Sham (HTS) att man närmar sig Aleppo, och den syriska militären bekräftar enligt AP att strider pågår i utkanten av staden. Samtidigt har både ryska och syriska bombplan attackerat områden där rebellerna tagit sig fram.

Relationer till Turkiet

HTS är en utbrytargren av al-Qaida, som bland annat terrorstämplats av USA och FN. Gruppen är även terrorlistade av Turkiet – men den turkiska regeringen har ändå goda kopplingar till HTS, berättar Aron Lund.

– Turkiet har många intressen i Syrien. Man har försökt hitta sätt att samexistera med Assad-regimen, som man tidigare ville störta. Men man har inte kommit till en överenskommelse ännu.

Lund utesluter inte att det är Turkiet som i någon mån ligger bakom intågandet i Aleppo.

– Det kan vara att de bara sett på eller att man varit inblandade från början, för att försöka sätta press på andra aktörer och själva få fördelar av det.

Andrum kan brytas

Inbördeskriget i Syrien har rasat sedan 2011 men de senaste åren har striderna minskat i intensitet. Miljontals människor har flytt landet och risken är att striderna nu blossar upp ordentligt igen, med ytterligare flyktingströmmar som följd.

Samtidigt är läget i Mellanöstern mer spänt än på många år. Israel har upprepade gånger attackerat mål i Syrien parallellt med kriget i Gaza och Libanon.

Den nyligen införda vapenvilan mellan Israel och Hizbollah välkomnades därför av många i Syrien, säger Aron Lund.

– Men om den omedelbart följs av att ett nytt krig blossar upp i norra Syrien, får man kanske inte det andrum man behöver.

Men vilka är Hayat Tahrir al-Sham, och vad kan hända nu? Hör Aron Lund i klippet.

Inbördeskriget i Syrien

Syriens president Bashar al-Assad sitter kvar efter att det förödande inbördeskriget, som utlöstes av den arabiska våren 2011, har raserat stora delar av landet. al-Assad har fortsatt stöd från Ryssland, Iran och shiamiliser i regionen. I dagsläget är de allierade dock till stor del uppbundna i andra krig och konflikter.

Krigen strax västerut, i Gaza och Libanon, har på sätt och vis spillt över i Syrien då Israel har trappat upp flyganfall mot mål i Syrien.

Assadregimen har begränsad kontroll över Syriens territorium, då kurdiska styrkor upprätthåller ett självstyre i nordost och en annan samling rebellstyrkor håller områden i nord och nordväst, till stor del med stöd från Turkiet.

Aleppo var före krigsutbrottet 2011 Syriens största stad, men i en lång och blodig belägring lades stora delar av den i ruiner av urskillningslösa ryska flygbombningar. 2016 tog regeringsstyrkor åter kontroll över staden, vilket blev en tydlig vändpunkt i kriget.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.