Irans president Hassan Rouhani besöker Bushehr kärnkraftverk. Foto: AP, Irans presidentkontor 13 januari 2015

Experten: Iran litet steg närmare kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Iran har bekräftat att de har börjat anrika uran upp till 20 procent. Men det är långt ifrån tillräckligt för att skaffa kärnvapen.

– De kommer närmare, men det tar dem inte mycket närmare bomben, säger kärnvapenexperter Robert Kelley vid fredsforskningsinsitutet Sipri.

Han har arbetat med utveckling av kärnvapen i USA i över 35 år och varit chef för atomenergiorganet IAEA:s inspektioner i Irak.

– Det är en politisk signal, för med 20 procent kan man inte tillverka en bomb. Man kan tillverka bränsle till en forskningsreaktor, säger Robert Kelley på telefon från Wien.

Men kommer de närmare möjligheten att tillverka kärnvapen? 

– De kommer helt klart närmare, eftersom de samlar separat produktion på hög.

Hur mycket högre måste de gå? 

– Det är en siffra som man inte riktigt utforskat, men låt oss säga runt 80 procent, säger han.

Iran köpte av USA

Kelley berättar att en anledning till att Iran ökar renlighetsgraden i uran är att de har en mindre forskningsreaktor de köpte av USA för flera decennier sedan. Den behöver bränsle som är anrikat till 20 procent.

Frågan är dock vilken förmåga Iran har att utveckla kärnvapen. Det mesta är höljt i dunkel, berättar Kelley.

Och för att undvika mer regelbundna och omfattande inspektioner kommer anrikningen sannolikt att vara strax under 20 procent, bedömer Kelley. Det är den internationella juridiska gränsen som sattes för över 50 år sedan.

Men har de möjlighet att tillverka en bomb nu? 

– Det som CIA kom fram till, och som många andra kom fram till, var att de verkligen upphörde med sitt arbete med bombtillverkning 2004.

Irans president Hassan Rouhani, till höger, möter Rafael Mariano Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA. Foto: Arkivbild Irans presidentkontor 26 augusti 2020

Inte mer än ett år

Kelley betonar att det dröjde bara från 1943 till 1945 för USA att slutföra arbetet i Manhattan-projektet med världens första atomvapen som skulle användas i krig.

– Det var en teknik som inte fanns tidigare, och den var oerhört hemlig. Ingen i hela världen visste hur man skulle göra. Och i dag kan man läsa hundratals böcker om hur man gör.

– Och man kan hitta en massa information på nätet. Det är svårt att tro att det för ett folk som är så smarta som i Iran, skulle ta mer än ett år att lyckas om de lade ner mycket resurser på det, säger han.

Men det är främst en signal som Iran vill skicka till den tillträdande presidenten i USA.

-  Det betyder inte att Iran kommer mycket närmare en bomb, men det ser ut som en provokation, säger Robert Kelley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.