Jan Hallenberg tror inte på ett storkrig mellan Iran och Israel som det verkar just nu. Men han misstänker att Israel och USA vill störta regimen i Iran. Foto: UI

Experten: ”Jag tror inte på storkrig mellan Iran och Israel”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikespolitiska institutets forskningsledare Jan Hallenberg tror inte på ett storkrig mellan Iran och Israel som det ser ut just nu. Men han misstänker att Israel och USA vill störta regimen i Iran.

Nattens missilattacker över gränsen mellan Syrien och Israel har sannolikt ett samband med att USA på tisdagen bestämde sig för att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

– Jag tror det finns någon slags överenskommelse mellan USA och Israel i den här frågan. Israelerna har varit oroade över Iran länge. Nu har Israel gjort en ännu större attack. Det tror jag har att göra med att Trump målade ut Iran som en skurkstat, säger han.

”Begränsade attacker”

Som det ser ut just nu, tror inte Jan Hallenberg på ett storkrig.

– Jag tror inte på något storkrig mellan Iran och Israel. Men den här typen av begränsade attacker tror jag kommer att fortsätta. Om vi utgår ifrån att det finns en överenskommelse mellan USA och Israel så kommer de att fortsätta att sätta tryck på Iran.

Informationskrig

Jan Hallenberg säger att man ska vara försiktig med att tolka uppgifterna om skadeverkningar vid de senaste anfallen eftersom det pågår även ett informationskrig mellan parterna.

– Det där är en del av krigshandlingarna. Det där kan man inte veta. Men förmodligen är det så att iraniernas attacker har bitit mindre än israelernas, eftersom israelerna har mer avancerade vapen.

Israel och USA vill störta regimen

Hallenberg tror att Israel och USA vill få bort den nuvarande regimen i Iran.

– Jag misstänker att Israel och USA tror att de kan störta den här regimen.

Han berättar att det finns tidigare perioder för drygt ett decennium sedan, då Israel hotade med att attackera Irans kärnanläggningar.

– Israels tidigare president åkte till Bush och frågade om han fick bomba. Den gången sa presidenten ”så långt kan jag inte gå. Ni får inte göra detta.” Så situationen är allvarligare nu.

Värre om Iran lämnar avtal

Däremot kan det bli storkrig om Iran lämnar de som fortfarande är kvar i kärnenergiavtalet. Det är Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina ,Tyskland och EU.

– Risken för ett storkrig kommer om Iran helt går ur kärnenergiavtalet och börjar anrika uran igen under oreglerade former, och verkligen skaffar sig kärnvapenkapacitet. Då finns det en risk för storkrig, säger han.

Avtalet innebär att de ekonomiska sanktionerna mot Iran hävdes 2015 i utbyte mot att Iran begränsade de nukleära aktiviteterna.

Enligt Hallenberg har Iran forslat bort 97 procent av allt anrikat uran de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.